Juli is doorgaans de warmste maand van het jaar, omdat de warmte dan op het noordelijke halfrond een piek bereikt en de landmassa daar groter is dan in het zuiden. Vier jaar geleden was de maand ook al heel warm, maar nu zouden we het gemiddelde van 2011 achter ons laten met 0,02 graden Celsius verschil. Bovendien was juli geen uitzondering. Dit jaar kwam elke maand al in de top vier terecht van de warmste edities van die maanden ooit, schrijft Mashable.
(Afbeelding NASA)
Het is nog wachten op de gegevens van de National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA), maar het is zo goed als zeker dat de voorbije maand juli ook daar minstens in de top vier zal staan. Sterker nog : wellicht zal het zelfs de warmste maand ooit gemeten op deze planeet blijken. Vorige maand meldde de NOAA al dat juni 2015 de warmste maad was sinds de eerste metingen.
El Niño
Over het hele jaar bekeken grijpt 2015 waarschijnlijk ook het record van het warmste jaar ooit, dat het dan zou overnemen van 2014. Om te beginnen is er natuurlijk de opwarming van de planeet: op basis van indicatoren zoals de ringen van bomen, ijskernen en koralen in de oceaan, is de aarde in 4.000 jaar nooit warmer geweest dan nu.
Ook is er het natuurverschijnsel El Niño, dat dit jaar een bijzonder grote invloed uitoefent. Het oceaanwater ter hoogte van de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan is op die manier warmer dan gewoonlijk.