Je bent sneller geneigd om een buitenechtelijke relatie te hebben als je financieel afhankelijk bent van je partner en al zeker als je man bent. Zo blijkt uit een studie die maandag in het 'American Sociological Review' werd gepubliceerd.
Ondanks dat het contra-intuïtief lijkt om je beter verdienende partner te bedriegen, zegt de studie dat er een kans is van 5% dat een vrouw die financieel afhankelijk is van haar echtgenoot hem zal bedriegen. Bij mannen in dezelfde financiële situatie is dat 15%. Ondertussen is de partner die financieel onafhankelijk is meer geneigd om trouw te blijven, tot op zekere hoogte.
"We houden niet van ongelijkheid, en het heeft ook iets met mannelijk eergevoel te maken dat mannen het erger vinden dan vrouwen," zei Christin Munsch, een professor aan de Universiteit van Conneticut en auteur van de studie.
Munsch bestudeerde dit gedrag meer dan zes jaar lang nadat ze een discussie had met vrienden over bedrog. Ze hadden het over een werkloze jongeman die zijn vriendin bedroog, omdat hij zich in zijn mannelijkheid geraakt voelde omdat zij het geld binnenbracht.
Voor de studie gebruikte ze gegevens van een nationale rondvraag tussen 2001 en 2011. De resultaten zijn gebaseerd op de gegevens van 2.757 personen en beperkt zich tot heteroseksuele koppels tussen 18 en 32 jaar die al meer dan een jaar in een relatie zaten.
De analyse laat ook uitschijnen dat hoe meer een man verdient in verhouding tot zijn vrouw hoe kleiner de kans dat hij zijn partner zou bedriegen. Dat geldt wel maar tot de man dubbel zoveel verdient als de vrouw, dan wordt hij weer meer geneigd om haar te bedriegen. Vrouwen daarentegen zijn het minst geneigd om hun echtgenoot te bedriegen als ze de enige broodwinner zijn.