De Japanse sonde Hayabusa-2 heeft vrijdag, als eerste experiment in zijn soort ooit, een projectiel naar de asteroïde Ryugu afgevuurd om daar een krater te maken, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa bekendgemaakt. Het projectiel is vanop 500 meter hoogte afgevuurd en vloog aan twee kilometer per seconde op een vooraf aangeduide plaats af. Om niet met rondvliegend puin in aanraking te komen ging de sonde, die donderdag van op een 20 km verder gelegen positie was genaderd, achter de asteroïde in dekking.
Bedoeling van de kunstmatige krater is een landingsplaats te creëren om daar stalen van de krater te nemen. Een camera toonde aan dat materiaal is losgekomen van het hemellichaam, maar er moet nog bevestiging komen dat er inderdaad een krater is ontstaan. Die bevestiging zou er pas eind deze maand komen.
De tweede Hayabusa, in juni vorig jaar na een reis van 340 miljoen kilometer bij het hemellichaam aangekomen, was in februari al eens succesvol op Ryugu geland, om dan weer op te stijgen. Dat zal nog enkele keren gebeuren, in mei een eerste keer.
Eind 2020 moet de in december 2014 gelanceerde onbemande asteroïdeverkenner naar onze planeet terugkeren.
Bedoeling van de missie is meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel. Ryugu zou organisch materiaal en water kunnen omvatten en overblijfselen van het primitieve zonnestelsel.
Bij de eerste landing zijn gehydrateerde mineralen gevonden die erop kunnen wijzen dat asteroïden ons water zouden hebben gebracht.
bron: Belga