Het capaciteitstarief, dat energieregulator Vreg wil invoeren, berekent de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet op een andere manier. De nettarieven zouden in de toekomst niet meer volledig berekend worden op basis van de afgenomen hoeveelheid elektriciteit, maar wel grotendeels op basis van het piekverbruik, waardoor het interessanter wordt om stroomverbruik te spreiden.
Onaanvaardbaar
Uit een studie van de Universiteit Gent blijkt nu dat het nieuwe tarief een derde van de gezinnen, vooral kleine gebruikers, zou kunnen opzadelen met een factuur die op jaarbasis tot 100 euro hoger ligt. Voor oppositiepartijen Vlaams Belang en PVDA kan dat niet door de beugel. Ze roepen op om de invoering af te voeren
«Net op het moment dat de elektriciteitsprijzen op recordniveau staan de kleine verbruikers nog meer doen betalen, dat is echt onaanvaardbaar», zegt PVDA-parlementslid Jos D’Haese.
Ook Vlaams Belang bestempelt de plannen als «ontoelaatbaar». «Het capaciteitstarief benadeelt uitgerekend gebruikers die nu al op de rand van energiearmoede balanceren en voor wie de energiekost een grote hap uit hun budget neemt», zegt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.
En ook oppositiepartij Vooruit verzet zich. «De federale regering investeert 1,1 miljard euro om de energiefactuur van de mensen te verlagen. Tegelijk voert men op Vlaams niveau een nieuw Vlaamse capaciteitstarief in dat de mensen die gewoon hun best doen en niet te veel verbruiken straft», reageert Vlaams parlementslid Bruno Tobback.
Toelichting
Intussen heeft het Vlaams Parlement alvast beslist een hoorzitting over de kwestie te organiseren. Zo zouden de auteurs van de studie op 23 februari uitgenodigd worden om hun onderzoek toe te lichten. Ook de Vreg en Fluvius zijn uitgenodigd.