Eenmaal aangekomen op de beurs, worden we hartelijk ontvangen door enkele veiligheidsexperts, waaronder Tim Vereecke, Xavier Duyck en Steven Heyde. Met een tas koffie in de hand, vertellen ze uitgebreid over Internet of Things (IoT). «Eerlijk gezegd hoor ik dat begrip niet graag. Het klinkt zo vreemd. Maar het wijst op alle devices die verbonden zijn met het internet», zegt Vereecke in een sympathieke IT-taal voor dummies.
IoT gaat dus niet alleen over tablets, printers, smart tv's of wearables, maar ook over de dagdagelijkse huishoudelijke toestellen. «Denk maar aan een intelligente weegschaal die je vertelt hoeveel je bent afgevallen. Of een medicijnkastje dat bijhoudt hoeveel en welke medicijnen je neemt. Als je dafalgan zo goed als op is, krijg je automatisch een melding dat je nieuwe moet halen bij de apotheker», aldus Xavier Duyck. Alles om meer comfortabel te wonen dus.
«Iedereen zal in de toekomst zulke slimme toestellen in huis hebben. En dat zullen er steeds meer zijn», beweert Vereecke. Een voorspelling die wel eens kan kloppen. Volgens onderzoeksbureau IDC zullen er tegen 2020 maar liefst 200 miljard apparaten wereldwijd verbonden zijn met het internet. Ter vergelijking: op dit moment zijn er slechts' vijf miljard computers, smartphones, tablets en andere slimme toestellen verbonden met het web.
Smart home invasie
Tot daar toe het rooskleurige beeld. Want de spectaculaire toename van het IoT gaat hand in hand met misbruik en en hele resem beveiligingsproblemen. «Internet of Things is een hype. Het is sexy en het is een trend die we niet kunnen tegenhouden, dus we moeten er verstandig mee om gaan», waarschuwt kenner Heyde.
«Een reëel gevaar is smart home invasie», voegt Vereecke daar nog aan toe. «Daarbij gaan criminelen op zoek naar slimme apparaten en systemen die bij jou thuis verbonden zijn met het internet. Vervolgens gaan ze proberen in te breken via die systemen.»
Concreet kan iemand met verkeerde bedoelingen nagaan of de verwarming aanstaat om te checken of er iemand thuis is. Of erger, ze hacken beveiligingscamera's die verbonden zijn met een app zodat ze kunnen volgen wat er gebeurt bij je thuis. Bovendien zit het gevaar niet alleen thuis, maar ook je auto of bedrijven kunnen doelwitten zijn. «Als je op kantoor aankomt, kan het zijn dat je smartwatch zich verbindt met het netwerk van je werk. Zo liggen bancaire zaken of bepaalde foto's wel heel gemakkelijk voor het grijpen.»
«Mensen moeten dus beseffen dat het gemakkelijker wordt om hen aan te vallen, en dat ze zich moeten beveiligen. Jammer genoeg gebeurt dit meestal als het al te laat is. De grootste uitdaging wordt dus op tijd bewustwording creëren bij de eindgebruiker», besluiten de experts. Of het zo'n vaart zal lopen, blijft natuurlijk afwachten. Maar een gewaarschuwd man is er twee waard.
Liesbeth De Corte
Wie de Infosecuritybeurs wil bezoeken, kan vandaag nog terecht in Brussels Expo, Paleis 8.