Vanavond is de grote opening van het internationaal filmfestival van Berlijn. De 65e editie van het festival, Berlinale, vindt plaats van 5 tot 15 februari. Er worden verscheidene filmprijzen uitgereikt waaronder de Gouden Beer, de prijs voor beste speelfilm, en prijzen voor verschillende categorieën zoals Zilveren Beer voor beste regisseur en beste acteur. De voorzitter van de jury is dit jaar de Amerikaanse regisseur en producent Darren Aronofsky (Black Swan). Hij beslist samen met Duitse acteur Daniel Brühl (Goodbye Lenin) en Franse actrice Audrey Tatou (Amélie) over de beste film. Ook de langverwachte blockbuster Fifty Shades of Grey zal hier voor het eerst op het scherm verschijnen. Zeven films om naar uit te kijken:
Nobody Wants the Night
Het filmfestival van Berlijn opent vanavond met de film Nobody Wants the Night van de Spaanse regisseuse Isabel Coixet. De film is een co-productie tussen Spanje, Bulgarije en Frankrijk. Twee vrouwen van verschillende werelden proberen te overleven in extreme weersomstandigheden. Josephine, een trotse vrouw uit de zogenaamde 'upperclass', gaat op zoek naar haar man, een ontdekkingsreiziger op de Noordpool. Allaka is een sterke Inuitvrouw, die verliefd is op dezelfde man en met wie ze een kind verwacht. Een verhaal over liefde en vriendschap in 1908 in het koude Groenland.
45 years
Het Britse drama van regisseur Andrew Haigh vertelt het verhaal van Kate en Geoff Mercer die een feest geven voor hun 45-jarig huwelijk. Terwijl Kate het grote feest plant, krijgt haar man een onverwachte brief die hem terug naar het verleden brengt. Het lichaam van zijn jeugdliefde werd teruggevonden, bevroren en bewaard in de gletsjers van de Zwitserse Alpen. Dit zorgt voor strubbelingen en twijfels in de relatie. Wat zullen de gevoelens zijn op de belangrijke dag?
Cinderella
In 1951 op het eerste filmfestival van Berlijn werd de gelijknamige animatiefilm Assepoester bekroond met een Gouden Beer in de categorie van de filmmusical. Vandaag brengen Disney en regisseur Kenneth Branagh een nieuwe versie van het sprookje. De film zal echter niet meedoen aan de competitie. Rijzende ster Lily James speelt de hoofdrol en ook oude rotten Stellan Skarsgård en Helena Bonham Carter hebben een rol in deze blockbuster.
Journal d'une femme de chambre
De film, gebaseerd op het gelijknamige Franse boek uit 1900 geschreven door Octave Mirebeau, vertelt het verhaal van Célestine (Léa Seydoux), een jonge meid die aangenomen is bij de familie Lanlaire. Het huis staat onder streng beleid van mevrouw Lanlaire. Dan ontmoet ze de tuinman Joseph, een mysterieuze man door wie ze gefascineerd raakt. De regie is in handen van Benoît Jacquot. De Belgische broers Dardennes zijn co-producenten van het historisch drama.
Mr.Holmes
Na Dreamgirls en de laatste twee Twilight films brengt regisseur Bill Condon het verhaal van Sherlock Holmes. De film brengt ons bij de laatste zaak van de 93 -jarige detective. Samen met zijn huishoudster en haar zoontje woont Holmes in een klein huisje in Sussex. Hij was geen held zoals iedereen beweerde, droeg geen hoed en rookte zelden een pijp. De film is losjes gebaseerd op het boek A slight trick of the mind van Mitch Cullin. Net zoals in het boek, hebben we flashbacks en springt het verhaal van de ene naar de andere tijd. Ian McKellen zet de opmerkelijke detective neer in zijn beste en slechtste tijden.
Queen of the Desert
Queen of the Desert is een biografische film gebaseerd op het leven van de Britse schrijfster, archeologe en ontdekkingsreizigster Gertrude Bell. Nicole Kidman speelt de hoofdrol en ook James Franco, Robert Pattinson en Damian Lewis zullen een rol vertolken in dit drama. Een jongere Gertrude beslist om na een affaire met een gokverslaafde haar privéleven op te geven en te gaan reizen. Het waargebeurde verhaal vertelt over het leven van een jonge vrouw die geen geschikte man vond en besloot om te gaan reizen.
Everything will be fine
Deze film met James Franco en Rachel McAdams in de hoofdrollen vertelt het verhaal van een schrijver. Tomas veroorzaakt een accident en denkt gedurende twaalf jaar na over het effect dat dit op zijn leven had. De film werd geregisseerd door de Duitser Wim Wenders die een belangrijke rol speelde in de Duitse cinema en hij zal ook de Berlin's lifetime achievement award krijgen voor zijn hele carrière.