De boycotactie wordt ondersteund door een schare bekende Nederlanders en hekelt de vaagheid van de coronarichtlijnen die het kabinet Rutte opstelde. "WE HOUDEN ONZE BEK' NIET MEER #IKDOENIETMEERMEE", schrijft zanger Gers Pardoel, die zich al eerder kritisch uitliet over social distancing. Die eerste uitspraak is een verwijzing naar premier Mark Rutte, die gisteren de woede van voetbalfans op zijn hals haalde door te stellen dat juichende supporters "gewoon hun bek moesten houden."
"Dit kan niet langer zo. Wij staan voor een goede volksgezondheid, maar de maatregelen rammelen aan alle kanten. Onze ouderen worden vergeten, onze economie staat op instorten, menselijk gedrag wordt strafbaar gesteld en hoe zit het met de toekomst van onze kinderen? Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie.
Ook rapper Jebroer deelde dezelfde boodschap, die vervolgt: Wat is het nut van niet-medische mondkapjes en de 1,5 meter? Hoe betrouwbaar is de PCR test en waarom stemt de overheid tegen een onderzoek? Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd? Angst is de grootste onderdrukker van het immuunsysteem. Hoe kun je dan rechtvaardigen dat je mensen massaal bang maakt? Waar is de griep gebleven? Hoe dodelijk is dit virus? Dit is slechts een fractie van onze vragen.
Power to the people
De brandbrief die ondertekend is door 2555 zorgprofessionals ligt al in de Tweede Kamer. De petitie tegen de spoedwet is al 350.000 keer ondertekend." Famke Louise schaarde zich tevens achter de actie, maar deelde enkel het slot van het betoog. Ironisch genoeg werd de zangeres eerder dit jaar nog betaald voor een overheidscampagne ter informatie over het coronavirus. "Wij zeggen NEE' tegen alle maatregelen totdat de overheid het beleid controleerbaar kan rechtvaardigen", besluit de oproep. "Ben je het met ons eens? Deel dit filmpje en maak er één voor je eigen omgeving. Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. #IKDOENIETMEERMEE. Power to the people!
"Erg dat ze wetenschap betwisten"
Maar niet iedereen sluit zich aan bij de rebelse oproep. Op Studio Brussel reageerde zangeres Merol dinsdagochtend scherp: Ik vind het doodeng, zeker omdat die sterren zo'n groot bereik hebben. Waarom heeft hun management hen daar niet voor behoed? Je hebt zoveel sterren in Nederland die opeens in complottheorieën beginnen geloven en die ook gaan delen, zoals topmodel Doutzen Kroes en Josje van K3. Die gaan zich dan vragen stellen, maar wat ze eigenlijk doen is twijfel zaaien, want een vraag kan je niet fact-checken."
"Ze bieden het complot aan als antwoord. Dus het is super gemakkelijk om allemaal enge dingen de wereld in te gooien. En dat vind ik echt zo dom... Ze zouden beter hun verantwoordelijkheid nemen als mensen met een miljoen volgers. Er zijn gewoon geen meerdere waarheden. Ik vind het erg dat ze de wetenschap betwisten.
"Kritiek is prima, maar dit is onverantwoord"
Wie zeker niet gediend is met de actie van de BN'ers, zijn sommige zorgmedewerkers. Mensen die meedoen aan #ikdoenietmeermee nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de IC'', verzucht de bekende verpleegkundige Don Roelofsen op Twitter. Daar wordt namelijk met man en macht gewerkt voor patiënten die nog wél graag mee willen doen.''
Steek dan wel even deze kaart op zak.
#ikdoenietmeermee #thomasberge pic.twitter.com/AC4c2zWrDJ
Robert van Dam (@RobertvanDam4) September 22, 2020
Ook enkele politici reageerden duidelijk afkeurend. Vragen is goed, kritiek is prima, maar #ikdoenietmeermee is onverantwoord. Om kwetsbare mensen te beschermen, om te zorgen dat de zorg het volhoudt, moeten we juist wel meedoen - allemaal, klinkt het bij minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff stelt het als volgt: Of het nou je favoriete zanger is, een drukke rapper of je broer, laat ze weten dat we snappen dat het ook voor hen nare tijden zijn, maar een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen. #Coronadoetwelmee''.