Stukken ijs die afbreken van een van de twee aardpolen en in zee storten is al lang geen nieuwe ontwikkeling meer. Maar nu dreigt er wel een uitzonderlijk grote ijsmassa het ruime sop te kiezen. A-68, een ijsberg met een oppervlakte van 6.000 vierkante kilometer, ongeveer die van Palestina, is volledig losgescheurd van Antarctica.
Een van de grootste ooit
De eerste barsten in de enorme klomp werden al een tijdje terug opgemerkt, maar de laatste weken leek A-68 soms weer dichter bij de landmassa aan te leunen. Nieuwe beelden tonen nu aan dat er rondom de berg een ruime waterstroom bevindt. Als de ijsmassa echt zou wegdrijven, is het een van de grootste ijsbergen ooit die loskomt.
Verwacht wordt dat de ijsklomp een tijdje tegen de rand van Antarctica zal aanbotsen tot het uiteindelijk in de oostelijk bewegend water van de Atlantische Oceaan terecht komt. Tussendoor zou het ook helemaal om zijn as kunnen draaien. De kans is bestaande dat er grote delen van de klomp zullen loskomen en als ijseilanden vast blijven zitten.
Hoop op nieuwe dieren
Als A-68 wegdrijft komt er een stuk land bloot te liggen dat 120.000 jaar onder het ijs heeft gelegen. Het dateert van de piek van de laatste warme periode van de aarde. Het gebied heeft nu al bescherming van vissers gekregen, zodat wetenschappers er eerst aan de slag kunnen gaan. Bij gelijkaardige gebieden werden onder andere restanten van nieuwe diersoorten ontdekt.