«Iedereen met liefde voor de bal is welkom»

«Iedereen met liefde voor de bal is welkom»

De oude stelplaats van De Lijn in Assebroek bij Brugge wacht al even op een bestemming. Na een gesprek met de stad kwamen de vrienden Philippe Ombregt (foto rechts) en Frédéric Meurisse (links) met een oplossing. In afwachting van een definitieve bestemming, zullen ze er een heus voetbalcomplex neerpoten, met kleine voetbalveldjes waar je met vijf tegen vijf kan spelen.

«Het voordeel van dit concept is dat het erg flexibel is», legt Ombregt uit. «We kunnen het zo verhuizen. Het kunstgras bestaat uit matten die je kan oprollen en al het materiaal is gemakkelijk te verplaatsen. Wanneer de gebouwen een definitieve invulling krijgen, verhuizen we dan ook naar een andere locatie. We geven leegstaande gebouwen zo een tijdelijke functie. Dat is een win-winsituatie voor iedereen.» De twee vonden investeerders, staken eigen middelen in het project en hopen dat het op termijn winstgevend wordt.

«We mikken op alle voetballiefhebbers», zegt Ombregt. «Collega's die na het werk nog een balletje willen trappen, jonge talenten die zich willen meten met andere ploegjes of gewone liefhebbers van het spelletje. Iedereen met een liefde voor de bal is welkom.»

Voetbalcentrum

Hun inspiratie haalden ze uit het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, waar verschillende steden al zulke complexen hebben. «Het is een totaalconcept», aldus Ombregt. «Je hebt kleine voetbalveldjes, maar er is ook een sportbar, douches, een winkel... Iedereen kan gemakkelijk veldjes huren of een tornooitje organiseren. Je hebt in België bijna nergens zulke recreatieve voetbalcentra.»

De twee ondernemers zijn ambitieus. Ze willen op verschillende plaatsen in België voetbalcentra openen. «We denken dat Garrincha op termijn de grootste recreatieve sport in België kan worden», klinkt het. Na Brugge volgt in elk geval binnenkort al een tweede centrum in Gent.

Onlineplatform

Ombregt en Meurisse willen ook een heuse onlinecommunity opbouwen rond Garrincha. «In januari lanceren we ons sociaal platform. Daarop zullen mensen bijvoorbeeld ploegen in de regio kunnen uitdagen, zullen er rankings zijn en zal je resultaten kunnen delen via Facebook of Twitter», licht Ombregt toe.

Hij deed het idee op toen hij als jurist werkte in Parijs. «Ik speelde toen bij een voetbalploegje. Voetbal is de beste manier om kennissen te maken in een grootstad als Parijs. Op een dag trokken we naar zo'n voetbalcentrum. Dat was mijn eerste kennismaking met het concept. Daar noemen ze het ‘le five'. Fransen gebruiken wel eens Engelse termen (lacht).»

Klein vogeltje

Maar vanwaar komt die gekke naam? «We waren op zoek naar een sterk merk en kwamen terecht bij die naam, waar we intussen de rechten op genomen hebben», verduidelijkt Ombregt. «Garrincha is genoemd naar de gelijknamige Braziliaanse sterspeler uit de jaren 60 (foto links). In het oud-Portugees betekent dat ‘vogeltje'. Hij werd zo genoemd omdat hij een lang en een kort been had, waardoor zijn speelstijl onvoorspelbaar en frivool was. Dat komt mooi overeen met ons voetbalconcept.» Manuel ‘Garrincha' dos Santos speelde op het WK '62 in Chili alles en iedereen in de vernieling, waarna zijn ploeg met de beker mocht pronken. «Pélé zei over hem dat hij misschien wel een betere speler was dan hijzelf», voegt Ombregt er nog aan toe. De aftrap wordt gegeven op 26 december met een ‘Garrincha Boxing Day Cup'. Vanaf 18 januari moet het centrum volledig operationeel zijn.

Jelle Mampaey