Honden lijken soms verdacht veel op mensen. Zo kunnen zich anders voordoen dan dat ze zijn, blijkt uit een Zwitsers onderzoek dat in Animal Cognition werd gepubliceerd. De studie testte of honden hun gedrag aanpassen aan verschillende soorten mensen als ze er zelf beter van kunnen worden.
En het antwoord daarop is volmondig: ja. Tijdens de tests moesten de 27 honden samenwerken met een persoon die hen altijd een snoepje gaf en met iemand die hen een snoepje toonde, maar het dan weer wegstak. De huisdieren, allemaal tussen de 1,5 en 14 jaar oud, kregen drie dozen voor zich te zien. Vooraf zagen ze hoe er onder één doos worstjes lagen, onder een andere hondenkoekjes en onder de laatste niets. Daarna moesten ze aanduiden onder welke doos er eten lag. Maar hun geheugen bleek opvallend selectief.
"Ze manipuleren doelbewust mensen"
Als de honden samenwerkten met de 'vriendelijke' persoon, vonden ze vaak de weg naar de doos met de worsten. Waarschijnlijk omdat ze wisten dat ze mee in de buit mochten delen. Werden ze samengezet met de 'onvriendelijke' persoon, dan viel de keuze veel meer op de lege doos. Het verschil tussen die twee resulaten was nog groter op de tweede testdag.
De onderzoekers concluderen uit die bevindingen dat honden, net zoals andere dieren, zullen proberen om hun situatie te optimaliseren. "Ze lijken te weten wat ze willen en zijn in staat om mensen te manipuleren om hun doel te bereiken", stelt Marianne Heberlein, die de studie leidde. Ze raadt eigenaars van honden aan om "voorzichtig en exact te zijn" als ze hun huisdier belonen. Het zou namelijk kunnen dat het dier zijn gedrag vervalst heeft om een snoepje te krijgen.