Nu de stakingen elkaar snel opvolgen, waakt Liesbeth Homans (N-VA, foto) over het recht op werken. Zo stuurde de minister deurwaarders op pad om vast te stellen hoe de vakbonden met kettingen de werkwilligen tegenhielden. Die ingreep is ook vandaag mogelijk.
Na Antwerpen en Limburg vorige week, is het nu de beurt aan Oost- en West-Vlaanderen om het werk neer te leggen uit protest tegen de besparingen van de regeringen. Liesbeth Homans (N-VA) wil evenwel dat de Vlaamse ambtenaren de kans krijgen om te werken. «Er bestaat zoiets als het recht op staken. Daar kan ik niets aan doen en dat respecteer ik ook», aldus de Vlaams minister van Binnenlands Bestuur. «Maar er zijn grenzen.»
Tijdens de eerste provinciale stakingsdag werden die grenzen volgens Homans overschreden. De minister bevestigt aan Metro dat ze daarom vorige maandag gerechtsdeurwaarders inschakelde. Die kregen de opdracht om vaststellingen te doen aan de administratieve centra van de Vlaamse overheid in Antwerpen en Hasselt, waar de toegangsdeuren gebarricadeerd werden met stalen kettingen.
«Het stakingsrecht gaat niet zo ver dat je mensen mag tegenhouden die willen werken. Dat is een inbreuk tegen het recht op werken», verklaart Homans. Volgens de minister was de stakingsbereidheid bovendien beperkt: in Antwerpen ging het om 71 ambtenaren of 3,4% van het personeel, in Limburg waren dat er 24 of 2,5%. «Daarom had ik geen andere keuze dan deurwaarders op te trommelen.»
Die tussenkomsten gooiden volgens Homans geen olie op het vuur. «De vaststellingen zijn relatief vredevol verlopen. Omdat de kettingen uiteindelijk werden verwijderd, is de zaak voor ons gesloten.» Om de werkwillige ambtenaren aan het werk te krijgen, moeten de deurwaarders misschien ook deze morgen uitrukken. «Ik wil niet vooruitlopen op de zaak en de boel ophitsen. Maar dat is inderdaad mogelijk», besluit Homans. (ma)