Enkel voor essentiële activiteiten, zoals practica die niet online georganiseerd kunnen worden, mogen de studenten naar de campus gaan. Studenten die een stille werkplek nodig hebben, kunnen er ook nog terecht.
Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van de VLIR, zegt het jammer te vinden dat er moet afstapt worden van contactonderwijs. Ook de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) reageert teleurgesteld. Ze dringt erop aan om na de paasvakantie de maatregelen voor de studenten te versoepelen. «Het is heel jammer dat we na nog geen twee weken van versoepelingen opnieuw voltijds naar contactonderwijs gaan», zegt VVS-voorzitter Elise Beeckmans.
Sinds 15 maart mochten de universiteiten en hogescholen opnieuw wat meer contactonderwijs organiseren. Ze mochten 20% van hun campuscapaciteit benutten (daarvoor was dat 10%) en studenten konden twee halve dagen of één volledige dag les volgen op de campus.
Crèches
De opvang van baby's en peuters blijft wel geopend en beschikbaar voor ouders tijdens de zogenaamde paaspauze'. Kind en Gezin, dat onder meer toeziet op de goede werking van crèches, vraagt ouders om er enkel gebruik van te maken als ze echt geen andere oplossing hebben. «Enkel op deze manier houden we het ook haalbaar voor de organisatie van de opvang en proberen we de contacten verder te beperken», klinkt het.