Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland en Australië hebben het verband onderzocht tussen de gelaagdheid van een oude samenleving en het aantal menselijke offers dat die samenleving bracht. Hun conclusie was dat eens gelaagdheid in maatschappij voorkomt, een menselijk offer die onderverdeling bevestigt en een verschuiving richting rigide klassensystemen bevordert.
Het onderzoek bestudeerde gegevens van 93 traditionele culturen, die onder andere terug te vinden waren op Taiwan, Madagascar, Nieuw-Zeeland, Hawaï en het Paaseiland. Hoewel de religieuze tradities van de samenleving heel erg varieerden, offerden toch 43% van hen mensen. De manier waarop het slachtoffer aan zijn einde kwam, was wel heel verschillend. Zo waren er verdrinkingen, stenigingen en wurgingen. Mensen werden ook levend begraven, in stukken gesneden of geplet onder een gloednieuwe kano.
De onderzoekers onderscheidden twintig maatschappijen op voet van gelijkheid. Slechts vijf van hen kozen mensen om ritueel te offeren. Ze benoemden ook 27 samenlevingen als vergaand gelaagd. Bij 18 van hen werden er menselijke offers gebracht.
Foto Wikipedia