Een oordeel over iemand is al erg snel geveld. Eén blik op het Facebook-profiel van een bepaalde persoon kan er al voor zorgen dat jullie nooit beste vrienden zullen worden. Sommige dingen, zowel online als offline, zorgen er nu eenmaal voor dat je je niet populair maakt. De website Business Insider maakte een lijstje waarop staat wat je vooral niet moet doen om goed over te komen.
Te veel foto's delen op Facebook
Een onderzoek van de Birmingham Business School heeft uitgewezen dat het overvloedig delen van foto's via sociale media je relaties in het echte leven kan verpesten. Dat komt omdat mensen, los van familieleden en hechte vrienden, zich niet verbonden voelen met mensen die voortdurend foto's van zichzelf posten, zegt David Houghton, die het onderzoek leidde.
Vrienden vinden het niet fijn wanneer ze te veel foto's van jou en je familie te zien krijgen, en omgekeerd vinden familieleden het evenmin aangenaam om een overvloed aan kiekjes met je vrienden te moeten aanschouwen. Ben Marder, een doctoraatsstudent die meewerkte aan het onderzoek, geeft het advies voorzichtig te zijn met wat je deelt en na te denken over hoe dit gepercipieerd zal worden door anderen. Delen is een goede manier om relaties met anderen te verbeteren, maar het kan ook heel wat schade toebrengen.
Te veel of te weinig Facebook-vrienden hebben
Uit een onderzoek van 2014, gepubliceerd in Journal of Computer-Mediated Communication, blijkt dat 338 vrienden het meest aanvaard aantal vrienden is. Wie er meer heeft, wordt volgens de onderzoekers bekeken als iemand die te veel met sociale media bezig zijn en eerder wanhopig op zoek zijn naar online vrienden om zich populair te maken.
Extreem persoonlijke dingen delen in het begin van een relatie
Hoewel uit eerdere studies is gebleken dat mensen elkaar liever hebben wanneer ze vertrouwelijke zaken uitwisselen, is het net een afknapper als je iets te intieme dingen vertelt wanneer je elkaar net kent. Susan Sprecher van de Illinois State University raadt aan om eerder over je hobby's te praten en fijne herinneringen uit je kindertijd te delen, dan over de buitenechtelijke relatie van je broer of depressie van je moeder.
Iemand erg veel vragen stellen, zonder over jezelf te praten
Wanneer je een gesprek voert met iemand, moet de input van beide kanten komen. Wanneer je niets over jezelf vertelt, gaat de andere je minder sympathiek vinden. Iemand die enkel vragen stelt, probeert de aandacht van de eigen persoon af te leiden naar de gesprekspartner, en dit heeft geen positieve invloed op de relatie.
Een close-up profielfoto posten
Personen die gefotografeerd zijn op minder dan 45 centimeter worden als minder betrouwbaar, onaantrekkelijker en minder competent beschouwd.
Je gevoelens verstoppen
Wanneer je je emoties niet toont, gaan anderen je minder aardig vinden dan mensen die dat wel doen. Je gevoelens opkroppen is dus geen goed idee.
Te vriendelijk zijn
Onderzoekers van de Washington State University hebben aangetoond dat personen die te vriendelijk zijn, wantrouwig overkomen. Zeg dus niet altijd ja' op alles. Af en toe is het best oké om iets te weigeren, zolang je maar kan uitleggen waarom.
Nederig pronken
Hiermee wordt bedoeld dat je indruk op anderen probeert te maken door jezelf complimenten te geven, maar dit te verpakken als zelfkritiek. Tijdens een sollicitatiegesprek komt het wel eens voor dat je als zwak punt aanhaalt dat je perfectionistisch bent of een harde werker. Dit is af te raden, want werkgevers zijn eerder geneigd iemand aan te nemen die helemaal eerlijk is.
Te zenuwachtig zijn
Laat nooit zien, en vooral niet ruiken, dat je nerveus bent. Onderzoekers van de Monell Chemical Senses Center hebben aangetoond dat mensen je minder leuk gaan vinden als je zenuwachtig overkomt. Een goede deodorant bij een eerste date is dus aan te raden.
Foto Pixabay