De Amerikaanse psycholoog Philip M. Fernbach van de University of Colorado ontdekte onlangs een trucje waarmee je discussies kan winnen. Dat publiceerde hij in zijn paper 'Political Extremism Is Supported by an Illusion of Understanding'. Het trucje is simpel, vraag gewoon aan iemand 'hoe' ze iets zouden doen in plaats van 'waarom'.
De theorie van Fernbach gaat als volgt: politieke extremisten zullen minder extremistisch zijn als ze moeten uitleggen hoe ze hun ideeën veranderingen tot stand zouden brengen in plaats van redenen op te sommen waarom ze gelijk hebben.
Voor het experiment verdeelde Fernbach zijn proefpersonen in twee groepen. Zij moesten hun mening geven over gevoelige politieke onderwerpen in Amerika, zoals Iran en de gezondheidszorg. Aan één groep werd gevraagd om hun mening rond het onderwerp en redenen waarom ze dit dachten te geven. Zij moesten doen wat de meeste mensen in een debat doen, redenen geven waarom ze denken gelijk te hebben. De tweede groep moest het anders aanpakken. Aan hen werd gevraagd om na te denken hoe ze hun opinie in werkelijkheid zouden omzetten en welke effecten dat met zich zou meedragen. Zij moesten stap voor stap, van start tot einde, beschrijven hoe ze hun idee zouden implementeren.
De resultaten waren volledig in lijn met de hypothese van Fernbach. De groep die enkel de redenen voor hun opinie moesten geven waren nadien nog altijd even overtuigd van hun gelijk. Maar de mensen die moesten uitleggen hoe ze hun techniek zouden implementeren hadden nadien hun mening gewijzigd. Ze gaven zichzelf nadien ook een lagere score op hun begrip over het behandelde onderwerp.
Er zijn twee dingen die je hieruit kan leren. Als je een argument wil winnen, vraag dan aan de andere hoe zij hun idee in de werkelijkheid zouden brengen en denk na over de implementatie van je eigen idee als je overtuigd wil blijven van je gelijk in een debat.