Hij doet onderzoek naar herinneringen en hoe die tot stand komen. Kahneman stelt dat de psyche van de mens in twee delen verdeeld kan worden. Het eerste deel is gericht op de ervaring zelf, wanneer iemand in het nu leeft. Het andere kijkt achteraf terug op wat je hebt beleefd.
Nieuwe herinneringen
Of je deugd hebt van een vakantie is afhankelijk van welk deel je het meest tevreden wil stellen, stelt Kahneman. Als je het deel van jezelf dat in het moment leeft gelukkig wilt maken, plan je best een lange vakantie want dan zal die extra week deugd doen. Als je meer belang hecht aan de herinneringen, is een week al voldoende.
Het menselijke brein is er namelijk op gericht om alles te onthouden wat nieuw is. Als je twee weken op reis gaat, beleef je na een tijd minder nieuwe dingen waardoor je ook minder herinneringen aanmaakt. Het zou daardoor goed kunnen dat je je later nog maar enkele gebeurtenissen voor de geest kan halen en details minder goed blijven hangen. Daarom lijkt het soms alsof de tijd vliegt, terwijl op anderen momenten de dagen oneindig lang kunnen duren, verklaart Kahneman.
Het is volgens de psycholoog dus zinvoller om je tweede week vakantie thuis door te brengen. Bovendien bespaar je er een hele hoop geld mee uit.