Het lijkt wel of de tijd heeft stilgestaan in Het Kot' want eigenlijk gebeurt zowat alles nog op dezelfde wijze als tachtig jaar geleden.
Toen werd t Kot opgericht, dat is het aanwervingslokaal van de havenarbeiders in Antwerpen. De havenarbeiders zakken ook vandaag nog altijd af naar deze immens grote hal op het Eilandje om te horen of ze die dag werk hebben.
Er zijn vier shiften die elke dag moeten ingevuld worden. Om halfzeven 's morgens begint de dagshift. Om halfeen is er een namiddagshift. Daarna volgt er een shift voor de vroege dienst van de daaropvolgende dag en om drie uur is er nog een aanwervingsronde voor de nachtshift. De erkende havenarbeiders die behoren tot de losse pool arbeiders, passeren elke dag in t Kot, tenzij ze werk voor verschillende dagen hebben vastgekregen.
De Bel
De havenarbeiders staan tijdens de aanwerving op de begane grond. Daarboven, op een brug staan de ploegbazen. Als de bel gaat, kunnen de verschillende jobs ingevuld worden.
Verschillende havenjobs zijn mogelijk. Je hebt een grote groep van algemene havenarbeiders, maar daarnaast heb je nog vier aparte categorieën. De kuipers, dat zijn de mannen die de goederen vast of los maken, de chauffeurs die met de heftruck of andere speciale voertuigen rijden, de markeerders, zij tellen de te lossen of te laden goederen en de dekmannen die zorgen voor de coördinatie tussen de mannen in het ruim van het schip en de kraanman.
Op amper tien minuten moeten alle jobs verdeeld zijn, acht minuten voor zij die onder de 50 jaar zijn. Wie werk heeft, vertrekt naar de kaai in de haven waar hij aan de slag moet. Wie geen werk heeft, krijgt een werkloosheidsvergoeding voor die dag en de volgende dag begint alles opnieuw.
Volgend jaar start een proces om de aanwerving te digitaliseren, zodat de havenarbeiders thuis online kunnen intekenen op het werkaanbod en niet langer naar t Kot moeten komen.