De laatste twintig jaar is het aantal koala's in Australië drastisch gedaald. Sommige populaties zijn zelfs met 80% achteruitgegaan.
Ian Darbyshire, CEO van de Foundation for National Parks & Wildlife, uit zijn zorgen in The Huffington Post. "In de voorbije 5 jaar hebben we de populatie van 100.000 tot 40.000 zien afnemen", vertelt hij. "Aan dit tempo zullen ze uitgestorven zijn tegen 2040."
Verschillende oorzaken
De beestjes lijden vooral onder de uitbreiding van grootsteden. Dat maakt dat bossen onderbroken worden, waardoor de koala's genoodzaakt zijn om wegen over te steken. "Op de grond zijn ze niet alleen kwetsbaar voor het verkeer, maar ook voor honden", vertelt Darbyshire.
Andere oorzaken zijn grote bosbranden en de klimaatverandering die ervoor zorgen dat het buideldier moet uitwijken van zijn habitat, wat problematisch is. Zo blijken mannetjes heel territoriaal te zijn en dat bemoeilijkt de verhuis. "Als eten schaars wordt, kunnen mannetjes zelfs een paar kilometers ronddwalen", vertelt de CEO. "Je kan niet simpelweg een ander mannetje in zijn territorium steken. Je moet echt begrijpen waar je mee bezig bent."
Darbyshire roept Australiërs op om de dieren zoveel mogelijk te helpen door bijvoorbeeld hun huis en tuin koala-proof te maken. "Een koala kan nergens anders op aarde leven", klinkt het. Hoog tijd dus om het nationale icoon te beschermen.