Grootste verlies voor Dow Jones sinds september door Trump

Grootste verlies voor Dow Jones sinds september door Trump

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag flink in het rood gesloten. Het sentiment werd gedrukt door groeiende politieke ophef over de Amerikaanse president Donald Trump. Daardoor is bij Amerikaanse beurshandelaars de twijfel toegeslagen of Trump wel de beloofde maatregelen kan doorvoeren die zij graag zien.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent lager op 20.606,93 punten, wat het grootste percentageverlies is sinds september. De index komt zo opnieuw op het niveau van afgelopen maand. De brede S&P 500 leverde ook 1,8 procent in op 2.357,03 punten, nadat ze op dinsdag nog een recordniveau behaalde. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,6 procent op 6.011,23 punten.

Trump heeft rond zijn aantreden beloofd veel geld te investeren in infrastructuur. Ook zei hij een grote belastingverlaging door te willen voeren. Na Trumps verkiezing in november bereikten de Amerikaanse beurzen dan ook verschillende recordniveaus. Enkele weken geleden bereikte de Dow Jones met 21.199 punten zijn hoogste stand ooit.

Die euforie blijkt door de laatste onthullingen rond de president echter verdwenen te zijn. The New York Times berichtte dat Trump de inmiddels door hem ontslagen FBI-directeur Comey had gevraagd het onderzoek naar de banden van veiligheidsadviseur Michael Flynn met Rusland stil te leggen, nadat eerder bekendraakte dat de president geheime informatie zou hebben doorgegeven aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

De kwestie-Trump zet onder meer druk op financiële aandelen, die eerder door de Trumps beloften juist flink stegen. Goldman Sachs noteerde 5,3 procent lager, JPMorgan Chase daalde 3,8 procent en creditcardmaatschappij American Express verloor 2,3 procent.

Beleggers vluchten al naar veiliger investeringen, zoals goud en de Japanse yen. Ook de dollar staat onder druk. De euro was 1,1154 dollar waard, tegen 1,1135 dollar bij het Europese slot eerder op de dag. Dat is het hoogste niveau van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munt in zes maanden.

bron: Belga