Vakbonden en werkgevers hebben de voorbije maanden onderhandeld over een nieuw herenakkoord. Daarin maken de sociale partners afspraken over wat wel en niet kan bij sociale conflicten. Maandagavond zijn de gesprekken definitief spaak gelopen.
Toch blijft Peeters ervan overtuigd dat sociaal overleg de beste manier is om tot een akkoord te komen, «omdat het dan gedragen is door zowel de werkgevers als de werknemersorganisaties». Coalitiepartner Open Vld vindt ook dat een nieuw sociaal akkoord de beste manier is om het stakingsrecht te actualiseren, maar wil via wetgevende weg gaan als de sociale partners er niet uit geraken.
«De werkgevers hebben afgehaakt omdat zij dingen op tafel hebben gelegd die voor ons niet konden», zegt ABVV-topman Rudy De Leeuw. «Het stakingsrecht kwam in het gedrang.»
«Geen rondjes blijven draaien»
De werkgeversorganisaties wijzen op hun beurt met verwijtende vinger naar de vakbonden. «Een expliciet verbod op een aantal zaken, zoals het blokkeren van autowegen en spoorwegen of het ontzeggen van de toegang tot het bedrijf voor werkwilligen of werkgevers, wilden ze niet duidelijk in een akkoord opnemen», zei Karel Van Eetvelt van Unizo. Hij roept de politiek op om nu zelf «heel duidelijk te omschrijven wat kan en wat niet kan en ook duidelijk te maken dat er een aansprakelijkheid is voor mensen die zo'n zaken organiseren». N-VA treedt de werkgevers bij. «Ik had liever gezien dat de sociale partners het zelf hadden geregeld, maar we kunnen geen rondjes blijven draaien», aldus Kamerlid Zuhal Demir.