«We hebben een belangrijke doorbraak bereikt voor Griekenland, waardoor een nieuwe fase in het hulpprogramma is aangebroken», zo klonk het optimistisch bij eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (foto rechts) na afloop van de bijeenkomst.
Twee geldschijven
De tweede noodlening ter waarde van 10,3 miljard euro moet vooral dienen om de Griekse schuld bij de Europese Centrale Bank af te lossen. De eerste geldschijf van 7,5 miljard euro zou vanaf juni beschikbaar moeten zijn. Het resterende bedrag wordt gestort na de zomer, op voorwaarde dat Griekenland een aantal beloftes nakomt. Om recht te hebben op de eerste schrijf van deze noodlening, hebben de Grieken hun akkoord moeten geven voor een pensioen- en belastinghervorming.
Schuldverlichting
Verder hebben de ministers van Financiën ook een reeks maatregelen goedgekeurd, die de schuld van het land verlagen. Op korte termijn en na het einde van het huidige steunprogramma in 2018 krijgt Griekenland schuldverlichting. Op lange termijn liggen er nog geen concrete plannen op tafel, maar de eurogroep maakte zich sterk dat Griekenland ook in de toekomst op de nodige hulp kan rekenen.
Die schuldverlichting is voor Athene erg belangrijk, en ook het IMF had erop aangedrongen. Onder andere Duitsland en België liepen niet echt warm voor het idee, maar gaven uiteindelijk wel hun akkoord.
Momenteel draagt het IMF niet bij aan het huidige, driejarige Griekse programma van maximaal 86 miljard euro en wil het alleen instappen als er serieus werk gemaakt wordt van schuldverlichting.