Onderzoekers uit Japan zeggen een 'gigantisch wetenschappelijke ontdekking' te hebben gedaan omtrent de productie van stamcellen. In een artikel gepubliceerd in Nature hebben ze aangetoond hoe je snel stamcellen kan maken door bloed onder te dompelen in zuur. De methode zou leiden naar een veel goedkopere, snellere en veiligere productie van stamcellen.
Het menselijk lichaam is opgebouwd uit cellen die allemaal een specifieke rol hebben: zenuwcellen, levercellen, spiercellen, ... Stamcellen zijn cellen die gelijk welk type cel kunnen worden, daarom hebben ze de capaciteit om het lichaam te regenereren waar dat ook nodig is. Stamcelonderzoek is dan ook een erg populair onderzoeksveld.
Revolutionaire methode
Tot op heden waren de methodes voor de productie van stamcellen beperkt, inefficiënt en soms ethisch geladen, zoals stamcellen halen uit menselijke embryo's. Nobelprijs-winnend onderzoek toonde ook aan dat de huidcellen "genetisch geherprogrammeerd" kunnen worden om stamcellen te creëren, maar deze methode is traag en duur.
Nu toont deze studie aan dat het mogelijk is om bloedcellen in zuur onder te dompelen om zo de bloedcellen in stamcellen te transformeren. De methode heet STAP (stimulus-triggered acquisition of pluripotency) en 'choqueert' de bloedcellen zodat ze resetten.
Dr Haruko Obokata, wetenschapper bij het 'Riken', een Japans centrum voor ontwikkelingsbiologie, zei dat ze "echt verrast" was dat cellen kunnen reageren op hun omgeving op deze manier. "Het is spannend om na te denken over de nieuwe mogelijkheden die deze bevindingen ons bieden, niet alleen in de regeneratieve geneeskunde, maar ook bij de bestrijding van kanker."
De doorbraak werd bereikt in bloedcellen van muizen, de onderzoekers zijn zelfverzekerd dat ze dezelfde resultaten kunnen bereiken met menselijk bloed.