Gezonde voeding op school was het stokpaardje van de voormalige First Lady (foto rechts). Ze voerde jarenlang campagne om scholieren meer groente en fruit te laten eten en drong er bij producenten en scholen op aan om minder schadelijke stoffen als zout, suiker en vet in de maaltijden te gebruiken.
In 2010 voerde manlief Obama de Healthy, Hunger-Free Kids Act in, waarin stond dat de Amerikaanse federale overheid alleen geld voor schoolmaaltijden geeft als er meer fruit, groente en volkoren producten worden geserveerd met minder calorieën, zout en vetten. "Een kind op zes is obees in de VS. Dit is geen pesterij, maar een keuze voor de toekomst", zei Michelle bij de invoering van de maatregel.
"Kinderen vinden het niet lekker"
Dat vindt de huidige minister van Landbouw, Sonny Perdue, te ver gaan. Daarom bevriest hij de wet. "Gezond eten opdienen heeft geen zin als kinderen dat niet lekker vinden", stelt hij. "Scholen klagen dat de eisen te streng zijn en dat de voedseloverschotten zienderogen stijgen." De leerlingen zouden volgens de minister enkele creatieve oplossingen hebben. "In rijkere buurten brengen kinderen gewoon een zoutvat mee naar school en zit hun brooddoos vol zoete lekkernijen."
De Obama's hadden geregeld dat de regels tegen 2020 nog verstrengd zouden worden, maar ook daar steekt Perdue een stokje voor. "We zeggen niet dat we het beleid nu gaan terugdraaien, maar alles gaat te snel. We willen nu kijken of we op een trager tempo scholen kunnen laten wennen aan de huidige regelgeving. Als dat niet lukt, moeten we helaas wel onze conclusies trekken."
Het lijkt er sterk op dat Perdue de aanbevelingen wil volgen van de School Nutrition Association, de organisatie die de bedrijven vertegenwoordigt die de maaltijden aan veel scholen in de VS leveren. De regering-Obama lag vaak op ramkoers met de organisatie.