De recent gewijzigde wet op sterrenkindjes, of stil geboren kinderen, bevat nog altijd te veel voorwaarden en beperkingen. Gezinsbond vraagt daarom vandaag een ruimere erkenning van de kindjes. Zo wil de organisatie dat ouders deze kinderen niet alleen in het overlijdensregister, maar ook in het geboorteregister aanmelden, ongeacht de duur van de zwangerschap. Daarnaast moeten ook alle ouders de kans krijgen om de volledige naam van sterrenkindjes te registreren. "De aanpassingen zijn nodig zodat ouders meer ruimte krijgen om zelf aan te geven waar zij nood aan hebben bij het verlies van een stil geboren kind", aldus de Gezinsbond. Sinds april van dit jaar kunnen ouders een doodgeboren kind ook na 140 dagen zwangerschap registreren - tot dan kon dat enkel na een zwangerschap van minstens 180 dagen. Daarnaast kan ook de voornaam van het kind in het register. Kinderen die na 180 dagen zwangerschap geboren worden moeten geregistreerd worden, en hun voornaam kan ook in het register. Maar de Gezinsbond wil af van die grenzen. "Rouw is niet te vatten in termijnen", klinkt het. "Wie 140 dagen zwanger is geweest, mag aangifte doen. Een kind dat een dag vroeger geboren wordt, belandt in de vergeetput."
De Gezinsbond weet dat de terughoudendheid van de wetgever deels te verklaren is vanuit de vrees voor een spanningsveld tussen het recht op abortus en de registratie van doodgeboren kinderen. "Maar beiden kunnen perfect naast elkaar bestaan en zelfs overlappen", zegt Tanja Nuelant, gezinspolitiek secretaris.
Bij levenloos geboren kinderen stelt de burgerlijke stand een akte op en wordt het kind in het overlijdensregister opgetekend. Het doet bij de Gezinsbond de wenkbrauwen fronsen dat deze kinderen niet opgetekend worden in het geboorteregister. "Hoe kan je nu een overlijden officialiseren zonder dat je het leven erkent?", zegt Nuelant. "Wij vragen daarom om de registratie van een doodgeboren kind te laten gebeuren in het overlijdensregister én in het geboorteregister."
bron: Belga