De pitch
Albert Einstein was een vindingrijk en rebels denker, die met zijn relativiteitstheorie een onuitwisbare stempel drukte op de wetenschap. Behalve zijn buitengewone intelligentie had Einstein ook een enorme levenslust. Genius' zoomt in op dat weinig bekende aspect van zijn persoonlijkheid en op de vele vrouwen in zijn leven. De tien afleveringen verkennen ook zijn ongerustheid over de opkomst van het nationalisme en het nazisme.
De beloftes
Biografieën scoren doorgaans goed, vooral als ze doorspekt zijn met wat drama. En drama was er genoeg in het leven van Albert Einstein. Aan het begin van zijn carrière als wetenschapper wordt de Duitser met joodse roots geconfronteerd met de opkomst van het antisemitisme, soms zelfs onder zijn vrienden. De overtuigde pacifist kijkt ook machteloos toe hoe Europa onverbiddelijk afstevent op twee verwoestende wereldoorlogen. Regisseur Ron Howard belicht ook dit politieke aspect, dat integraal deel uitmaakt van Einsteins leven.
Op persoonlijk vlak wordt al in de eerste aflevering duidelijk dat Genius' ook gaat over een rokkenjager. Nadat hij het hart van zijn eerste liefde gebroken heeft, ontmoet hij een briljante fysicastudente, Milena Maric. Maar hun huwelijk loopt op de klippen en Einstein begint een relatie met zijn nicht Elsa. Al belet hem dat niet om regelmatig het bed in te duiken met andere vrouwen, zoals een Russische spionne en zijn secretaresse.
De cast is op het niveau van de hoge ambities van National Geographic, dat met Genius zijn eerste serie aflevert. Geoffrey Rush (The King's Speech') en Emily Watson (Breaking the waves') vertolken de hoofdrollen, maar ook een overtuigende Johnny Flynn, als jonge Einstein, en Michael McElhatton (Game of Thrones') maken hun opwachting. De pilot van de serie belooft alvast een knappe, diepgravende biopic. National Geographic heeft al laten verstaan dat het aan een tweede seizoen denkt, over een ander genie.
Een aangrijpende dramaserie over een theoretisch fysicus lijkt niet evident. Metro mocht regisseur Ron Howard aan de tand voelen over Genius'.
Foto AFP / J. Tallis
Hoe is dit project ontstaan?
"Aanvankelijk dachten we aan een film van een uur of twee. Maar toen we begonnen graven in zijn leven beseften we al snel dat dat niet genoeg was. Dus gingen we voor tien afleveringen. Uiteindelijk was zelfs dat nog een beetje krap. We hebben wel de grote gebeurtenissen uit zijn leven verteld."
Was je verrast toen je het personage ontdekte?
"Ik wist niet dat hij zo'n verleider was! Maar naarmate ik Einstein ontdekte, was dat eigenlijk vrij logisch. Hij was verliefd op het leven. Hij hield van de natuur, van wandelen, zeilen Hij zocht zoveel mogelijk menselijke ervaringen op."
Maar je zet ook zijn zwaktes in de kijker.
"Hij wou het universum begrijpen. Met de mens had hij het wat moeilijker, of dat nu vrouwen of zijn kinderen waren. Hij had zijn eigen logica. Tijdens zijn tweede huwelijk had hij wel maîtresses, maar hij was nooit van plan zijn vrouw te verlaten. Ze vormden een bijzonder koppel en steunden elkaar op hun eigen manier."
Op het einde van de eerste aflevering zien we hoe Einstein moeilijk aan een visum geraakt bij de Amerikaanse ambassade, wegens zijn sympathie voor het communisme. Was dat een anekdote die je geraakt heeft?
"Ik wist niet dat de VS bijna een visum geweigerd hadden aan de slimste mens uit de geschiedenis. Enkel en alleen omdat hij tegen de oorlog en het nationalisme was! Dat krijgt een bijzondere weerklank als je ziet wat er momenteel in de wereld gebeurt."
Camille Goret
De eerste episode is zondag om 21u30 te zien op National Geographic.