Geen weekendplannen? Vijf cultuurtips om deze twee dagen door te brengen

Geen weekendplannen? Vijf cultuurtips om deze twee dagen door te brengen

Sparkle - çavaria (14/01)

Denk je dat de beste party's voor het nieuwe jaar op 1 januari al achter de rug zijn? Verkeerd gedacht! Vooruit maakt zich op 14 januari op voor Sparkle, een grootschalig feest waarmee çavaria de 40ste verjaardag viert van de georganiseerde holebi- en transgenderbeweging. Er komt een wervelende show aan te pas in de theaterzaal van de Vooruit, maar danslustigen staan wellicht nu al te popelen om naar het vette feest in de Concertzaal te trekken. Om 22 uur wordt een eindeloze nacht ingezet. 15 januari? Nooit van gehoord...

My country, My love (13/01)

Negentiende-eeuwse componisten schreven nogal eens muziek als liefdesbetuiging aan hun vaderland - het equivalent van een postkaart met een postzegel op. ‘Groetjes uit…' Het Concertgebouw presenteert zo'n programma met groetjes uit verschillende landen. Chopin bezingt zijn vaderland Polen in zijn Eerste Pianoconcerto, Smetana en Dvorak focussen zich op de heimat van Bohemen met symfonische gedichten en symfonieën. Een avond vol romantiek en nostalgie!

www.concertgebouw.be

Mozart en Sibelius (14/01)

Wie is de nationale muziektrots van Finland? Jean Sibelius natuurlijk! Zijn Symfonie nr. 2 is een meesterwerk uit de romantiek. Het Brussels Philharmonic en dirigent Stéphane Denève combineren deze Finse klepper in Bozar met een speels pianoconcerto van Mozart, dat door pianist Leif Ove Andsnes als vanzelf uit de vingers wordt getoverd. Kers op deze toch al smakelijke taart is een hededaags werk van de Finse componist Esa-Pekka Salonen - omdat het niet altijd een klassieker moet zijn, toch?

www.bozar.be

Socrates (13/01)

Verwacht geen Sammy uit ‘Het Eiland' of Dirk Porrez uit ‘Safety First' – acteur Bruno Vanden Broecke heeft ook een andere kant, die daarom niet minder boeiend is. Wist je dat Vanden Broecke naast rasacteur van opleiding ook klassieke filoloog is? Hij kent de Griekse filosofie dus door en door. In Socrates speelt hij geen typetje maar de Griekse wijsgeer Socrates, die zijn medeburgers probeert bij te brengen dat ze niets weten - maar dat dat best oké is. Twee uur lang neemt Vanden Broecke je mee in het gedachtengoed van deze beroemde filosoof, die uiteindelijk de gifbeker moest drinken. Hij doet dat met de nodige ernst, maar ook met de nodige knipogen.

www.cclokeren.be

Smells Like Circus (17/01 - 21/01)

Het circus is zich aan het emanciperen: het is al lang geen vertier meer waarbij paarden in rondjes door de piste galopperen, maar een volwaardige kunstvorm - ergens tussen dans en theater in. Dat bewijst het festival Smells Like Circus dat de crème de la crème van het jonge artistieke circusgeweld samenbrengt. Namen noemen? Cie Ea Eo, Cie Iéto, maar ook nieuw werk van Alexander Vantournout en Bauke Lievens en van mentalist Kurt Demey.