Geen tranen maar toverdruppels

Geen tranen maar toverdruppels

Nathalie Slosse kreeg in 2007 te horen dat ze borstkanker had. Het nieuws sloeg bij haar jonge gezin in als een bom, maar haar ziekte verzwijgen voor haar tweejarige zoon wou Nathalie zeker niet. “Zeker jonge kinderen lezen heel goed emoties. Je kan maar beter naar manieren zoeken om er met hen over te praten, anders slaat het toch als een boemerang terug in je gezicht”, weet Nathalie.

Dat praten ging met vallen en opstaan. Nathalie merkte dat haar zoon de situatie beter begreep met verhalen en prenten. Ze vond echter te weinig materiaal op maat van de allerkleinsten. Dan maar zelf een boek schrijven, moet Nathalie gedacht hebben.  Grote Boom is ziek vertelt het verhaal van Snuiter die droevig is omdat zijn vriend Grote Boom last heeft van houtwormpjes en dus niet kan meespelen.

Troostwoorden

Net als Grote Boom kwam Nathalie er gelukkig bovenop en ze besloot gezinnen in een gelijkaardige situatie te helpen. In 2010 richtte ze de vzw Talismanneke op. Die vzw wil net als een geluksbrenger een houvast bieden aan kinderen en hun ouders in een moeilijke periode.

Maaike en haar dochter Fleur staan voor zo'n periode van rouw. “Toen oma ziek werd heeft Grote Boom is ziek Fleur goed kunnen helpen. Helaas is oma net overleden en dus hebben we het vervolgverhaal Afscheid van Grote Boom gekocht. Samen met haar heb ik het boekje vertaald naar wat er met oma gebeurd is en aan de hand van de prenten kon ze dan vragen stellen. Maar die vielen dankzij het verhaal wel mee”, vertelt Maaike.

“En op de achterkant van mijn boekje kunnen mijn vrienden iets schrijven of kleuren om mij te troosten, want net zoals Snuiter ben ik droevig, maar dan om mijn oma”, springt Fleur haar bij.

Kleuters op sollicitatie

Naast ziekte brengt vzw Talismanneke ook andere onderwerpen ter sprake. Toverdruppels toont kinderen dat het oké is om verdriet te voelen, als je ouders uit elkaar gaan, maar ook als je afstand moet nemen van je fopspeen. De tranenfee leert hen dat tranen toverdruppels zijn die je op slag beter doen voelen.

Werkloze ouders kunnen met Meneer Poot zoekt werk hun kinderen verzekeren dat er nog steeds eten op tafel komt. Via de sollicitatieproeven achteraan in het boekje ontdekken ze wat hun mama of papa doormaakt. Een kind wiens ouder werk zoekt in de zorgsector moet windels leggen en pleisters plakken om aangenomen te worden.

Aangezien vzw Talismanneke kinderen vanaf twee jaar oud wil bereiken, zijn die doe-ideeën onmisbaar. “De allerkleinsten kunnen zich nog niet lang concentreren dus is het belangrijk om actief met het boek aan de slag te gaan. Door het verhaal na te spelen kunnen de kinderen het stap voor stap omzetten naar hun situatie”, oppert Nathalie. Angela is kleuterjuf en vindt het moeilijk om in de klas over gevoelige kwesties te praten. “Niet alle kinderen zijn spraakwatervallen en met aangepaste boekjes kan je emoties naar buiten sleuren. Ook het doegedeelte is echt op kleuterniveau”, beaamt Angela.

Snuiterboom

Vzw Talismanneke houdt het niet bij boeken en heeft nog tal van projecten klaarstaan. Nathalie wil een echte boom in een park omdopen tot de Snuiterboom, als ode aan Grote Boom. Kinderen met een ziek familielid kunnen er dan een plekje vinden om samen stil te staan. “Ze kunnen eens knuffelen met de boom. Voor kinderen is dat alvast een tastbaar alternatief voor een kerkbezoek”, besluit Nathalie.

 

Janne Vandevelde