Het klinkt als een scenario voor een animatiefilm of een slechte horrorfilm: dieren die de stad massaal ontvluchten net voor er een ramp op komst is. En toch is het niet zo ongeloofwaardig. Wetenschappers ontdekten dat vluchtgedrag van dieren aantoont dat er een aardbeving zal toeslaan.
In 2011 vond een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter plaats in het Yanachaga National Park in Peru. Met behulp van bewegingscamera's die meer dan drie weken voor de ramp werden geplaatst, merkten wetenschappers op dat het gedrag van dieren in dat park sterk veranderde.
Op een gewone dag werden er zo'n vijf tot vijftien dieren waargenomen, maar binnen een periode van 23 dagen voor de aardbeving waren dat er nog maar vijf of minder. En vijf tot zeven dagen voor de eigenlijke ramp waren er helemaal geen dieren meer te zien. Dat is heel ongewoon voor een omgeving vol bos en planten.
Wanneer aardlagen onrustig worden, komen er positief geladen ionen vrij in de lucht. Dieren houden niet van positieve ionen en dat zou kunnen verklaren waarom ze deze ontvluchten. De meeste positieve ionen verzamelen zich op heuveltoppen, dus proberen dieren zoveel mogelijk de bergen te ontwijken wanneer deze deeltjes opkomen.
Dat dieren dat wel voelen en mensen niet, is te wijten aan de verbondenheid met de omgeving. "Mensen zijn niet ecologisch gespecialiseerd, we staan niet in direct contact met de grond. We hebben ons geïsoleerd in betonnen gebouwen in de stad", vertelt professor Rachel Grant van de Anglia Ruskin University.
Deze gegevens zouden veel kunnen betekenen voor de toekomst. Dieren kunnen als het ware een waarschuwingssysteem worden voor de komst van aardbevingen. Daarvoor moeten geofysische metingen steeds gecombineerd worden met metingen van het gedrag van dieren.