Tot de G20 behoren de negentien leidende industrie- en groeilanden en de Europese Unie, maar in Hangzhou zijn er meer deelnemers. Acht staten zijn als gast aanwezig: Spanje, Tsjaad, Senegal, Laos, Singapore, Egypte, Kazachstan en Thailand. De Chinese president Xi Jinping (foto midden) riep bij de start de staatshoofden en regeringsleiders op om actie te ondernemen in plaats van een praatbarak te zijn.
Een van de belangrijkste punten op de agenda van het tweedaagse congres is het klimaatakkoord. Alle landen zouden dat ratificeren, zo staat in het uitgelekte compromistekst. Zaterdag hebben China en de VS aangekondigd het akkoord van Parijs goed te keuren en alle andere deelnemers van de top zouden hun voorbeeld volgen als ze dat nog niet gedaan hadden. Van de 195 landen die het akkoord vorig jaar mee opstelden, hebben slechts 24 het al geratificeerd.
Verder staan ook dringende politieke kwesties centraal zoals de conflicten in Syrië en in het oosten van Oekraïne, en de Brexit.
In de marge
Dat de staatsleiders elkaar tegen het lijf lopen op de top, betekent ook dat er in de marge heel wat besproken wordt. Zo gaf Obama (links) de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gisteren de volledige steun van de Verenigde Staten om de daders van de poging tot staatsgreep voor het gerecht te brengen. Verder maakte een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat de VS en Rusland bijna een akkoord hebben bereikt over een wapenstilstand in Syrië. Obama zal er een informeel onderhoud over hebben met de Russische president Poetin. Al beseft hij dat het niet eenvoudig zal zijn om tot een overeenkomst te komen. "We hebben grote meningsverschillen met de Russen over de partijen die wij steunen, maar ook over het proces dat nodig is om tot vrede te komen in Syrië", zei Obama.