Vorig jaar maakte de organisator van de Tour, Amaury Sport Organization (ASO) al bekend dat het Chileense Cono Sur drie jaar lang de officiële wijnpartner van de Tour de France zou worden. Dat nieuws kwam vele Franse wijnboeren toen niet ter ore. "Niemand heeft ons iets verteld. We kwamen er pas enkele weken geleden achter. En ook nog eens door een artikel in de krant", reageert Frédéric Rouane, voorzitter van de wijnproducenten in het departement L'Aude, verbolgen in Le Figaro.
Rouane voelt zich vernederd. "De Tour de France is een etalage van ons cultureel, economisch en sociaal erfgoed. Ik vind het ongelooflijk dat dit Frans erfgoed door een buitenlandse wijn zal worden vertegenwoordigd tijdens de etappes buiten onze landsgrenzen." Hij wil daarom overgaan tot actie. Zo denkt hij aan een boycot wanneer het peloton door de grootste wijnstreek van Frankrijk fietst. Welke etappes precies getroffen kunnen worden, is nog niet duidelijk. Tussen 6 juli en 14 juli worden zes ritten gereden in Languedoc-Roussillon/Midi-Pyrénée en doen de wielrenners onder meer Montauban, Revel, Carcassonne en Montpellier aan.
Ondertussen komt er ook vanuit politieke hoek kritiek. "Hoe kon voor een buitenlandse wijn worden gekozen terwijl Franse wijnen door hun kwaliteit en grote diversiteit grotendeels bijdragen aan de invloed van Frankrijk in de wereld?", vraagt senator Roland Courteau zich af. Hij stuurde daarom een protestbrief naar Tour-directeur Christian Prudhomme. Hij eist dat de organisatie alle mogelijkheden bekijkt om "de Franse wijnen alsnog hun plek te geven in de Tour de France".