Franse transportfederatie wil uitstel voor Belgische kilometerheffing

Franse transportfederatie wil uitstel voor Belgische kilometerheffing

De Franse federatie voor wegtransport FNTR (Fédération nationale des Transports routiers) wil dat de kilometerheffing, die vanaf vrijdag van toepassing zal zijn op de Belgische wegen, uitgesteld wordt. Dat meldt de FNTR aan de vooravond van de inwerkingtreding van het nieuwe systeem. De FNTR vertegenwoordigt de meerderheid van de Franse truckers en benadrukt dat drie op de tien Franse vrachtwageneigenaars geen OBU (On Board Unit) hebben kunnen bekomen. "Exploitant Satellic meldt dat bepaalde OBU's die truckers ontvingen defect zouden zijn en dat de tijdige levering van OBU's enkel mogelijk is voor wie voor 20 maart 2016 een bestelling plaatste. De exploitant verwijst door naar de servicepunten aan de grenzen, waarvan de aanlevering van toestellen echter niet gegarandeerd is", aldus FNTR.

"De Franse truckers moeten niet het slachtoffer zijn van de evidente tekortkomingen van de exploitant in het beheer van dit systeem en met name het ontbreken van een testperiode en een noodplan om onvermijdelijke mislukkingen in dit omvangrijke project op te vangen", aldus de federatie, die betreurt dat Franse truckers vanaf vrijdag een boete kunnen krijgen als ze niet in regel zijn.

De FNTR wil dat de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens in België uitgesteld wordt en zegt "de nodige stappen te zullen ondernemen tegen elke actie waarbij bedrijven geviseerd worden die zich niet in regel hebben kunnen stellen."

bron: Belga