De Franse regering heeft een plan opgestart om een antwoord te bieden aan de moeilijkheden die zich kunnen aandienen bij een eventuele brexit zonder akkoord. Dat heeft eerste minister Édouard Philippe vandaag bekendgemaakt. Er wordt onder meer werk gemaakt van de aanwerving van extra douaniers. Nu het Britse parlement de brexitdeal heeft weggestemd, is het "steeds minder onwaarschijnlijk" dat de Britse uitstap uit de Europese Unie op een ongeregelde manier zal verlopen, beklemtoont Philippe. De Franse regering gaat aan het parlement een machtigingswet voorleggen met vijf besluiten die in de loop van de komende weken ingevoerd moeten worden. "Die vijf besluiten moeten ons toelaten om te beschikken over een juridisch kader dat tegemoet komt aan de inzet van een brexit zonder akkoord", zegt de premier.
Zo moeten de belangen worden beschermd van de Fransen die in het Verenigd Koninkrijk wonen en moet omgekeerd ook de status van de Britten op Frans grondgebied worden vastgelegd. Ook worden er maatregelen ingesteld voor een eventuele invoering van controles op goederen aan de grens.
Voorts komt er "een plan voor ongeveer 50 miljoen euro aan investeringen in de Franse havens en luchthavens". Dat zijn de plaatsen "die het meest te maken krijgen met de veranderingen", zo wordt uitgelegd. De premier denkt dat een zeshonderdtal aanwervingen nodig zullen zijn. Het gaat dan onder meer om douaniers en een hele reeks andere medewerkers voor "de nodige controles", bijvoorbeeld voor het controleren van dieren.
"Het is de verantwoordelijkheid van de regering om voorbereid te zijn", zo deelde Philippe mee na afloop van een overleg met verschillende ministers. Het plan van de Franse regering werd al sinds april vorig jaar voorbereid en "moet ervoor zorgen dat de rechten van onze burgers en onze ondernemingen op effectieve wijze beschermd worden".
Ook de Belgische regering maakt momenteel werk van een reeks maatregelen om ons land voor te bereiden op een "no deal".
bron: Belga