De ceremonies waren sober en sereen. President Hollande legde de eerste plaat aan toegangspoort D van het nationale voetbalstadion Stade de France, waar de terroristen hun eerste slachtoffer doodden. De aanwezigen hielden er ook een minuut stilte. Daarna nam Hollande niet zelf het woord, maar gaf de zoon van het slachtoffer een korte toespraak waarin hij opriep tot "tolerantie" en "intelligentie".
Ook de Parijse burgemeester Anne Hidalgo en haar collega van de voorstad Saint-Denis Didier Paillard woonden de herdenking bij. Op heel wat andere plaatsen, zoals aan de Place de la République en Canal Saint-Martin, kwamen mensen samen en staken ze kaarsjes aan.
Bataclan
Sting heropent de Bataclan in Parijs (Foto AFP)
Zaterdagavond opende de Bataclan opnieuw haar deuren met een optreden van Sting. "Vanavond moeten we twee zaken met elkaar verzoenen: iedereen herdenken die het leven verloor bij de aanslagen en het leven en de muziek vieren", zei de Britse zanger, die beloofde om de slachtoffers nooit te vergeten.
Ongeveer vijfhonderd overlevenden en familieleden van slachtoffers waren uitgenodigd. De duizend andere tickets waren in minder dan dertig minuten uitverkocht.
Eagles of Death Metal
Opmerkelijke afwezigen waren de leden van Eagles of Death Metal, de band die tijdens de aanslag op het podium stond. Ze waren niet welkom omdat zanger Jesse Hughes vorig jaar aan de Amerikaanse media had verklaard dat het erop leek dat de aanslag van binnen in de zaal werd gecoördineerd en zich vragen had gesteld over de veiligheidsvoorschriften. Dat zei de manager van de groep.
Zondag waren twee leden wel aanwezig bij de plechtigheid aan de concertzaal, waarmee de officiële gedeelte van de herdenking werd afgesloten.
Bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs vielen in totaal 130 doden.