Frankijk opent cafés, bars en restaurants op 2 juni

Frankijk opent cafés, bars en restaurants op 2 juni

In de zogenaamde «oranje» zones waar nog meer waakzaamheid geboden is tegen COVID-19, zoals bijvoorbeeld Ile-de-France en dus ook Parijs, mogen alleen de terrassen open. Er zullen maximaal 10 personen aan één tafel mogen zitten, en tussen de tafels zal er een afstand van 1 meter moeten zijn.

Zwembaden en sportzalen

Ook zwembaden en sportzalen gaan komende maandag weer open bij onze zuiderburen. In de «oranje» zones is dat op 22 juni.

Cultuur

Ook musea, monumenten en theaters mogen op 2 juni opnieuw de deuren openen. Het dragen van een mondmasker is wel verplicht, en de regels van 'social distancing' zullen moeten gerespecteerd worden. Filmzalen in Frankrijk mogen vanaf 22 juni opnieuw publiek verwelkomen.

Tot 21 juni blijven samenscholingen in de publieke ruimte beperkt tot 10 personen. Dat betekent dat culturele en sportieve evenementen verboden blijven.

Vakantie en grenzen

Goed nieuws over campings en vakantiehuizen: daar zullen de Fransen vanaf maandag weer naartoe kunnen. Het verbod om zich meer dan 100 kilometer van zijn woonplaats te begeven, vervalt ook. Sinds het begin van de versoepeling van de coronamaatregelen op 11 mei hadden de Fransen een gegronde reden nodig om die 100 kilometer-grens te mogen overtreden. Het kon alleen bij beroepsverplichtingen en familiale noodgevallen.

Frankrijk staat ook positief tegenover een heropening van de Europese binnengrenzen vanaf 15 juni. Aan reizigers zal geen quarantaine worden opgelegd. Maar «we zullen de wederkerigheid toepassen» als andere landen een quarantaine aan de Fransen zouden opleggen, luidde het.

Voor de Europese buitengrenzen zal een beslissing worden genomen «samen met alle andere Europese landen, tegen 15 juni», aldus nog de Franse premier.

StopCovid app

Premier Philippe stelde op de persconferentie ook de smartphone-applicatie StopCovid voor. Die verwittigt vanaf 2 juni Fransen als ze in de buurt zijn geweest van mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. De installatie van de app is vrijwillig, maar volgens de Franse eerste minister gaat het om een «enorm krachtig element» in de strijd tegen de verspreiding van de corona-epidemie. Alle garanties zijn genomen op het vlak van het respect voor de privacy, luidde het.

Frankrijk is met meer dan 28.000 doden bijzonder zwaar getroffen door de pandemie van het coronavirus.