Meerdere miljoenen inwoners van de zuidelijke staat zijn de voorbije dagen op de vlucht geslagen voor het natuurgeweld. Vooral in het zuiden van Florida zijn veel winkels en woningen tijdelijk onbewaakt, met een piek in het aantal inbraken en gewapende overvallen tot gevolg. In sommige gevallen worden hele winkels geplunderd door groepen jongeren, zoals onder meer een cameraploeg van televisiezender NBC kon vastleggen.
Twintig doden
Hoewel Irma ondertussen is afgezwakt tot een tropische storm, blijven miljoenen gezinnen voorlopig zonder elektriciteit. Er zijn ook al minstens twintig doden gevallen, al gaat het nog niet om een officiële balans. President Donald Trump heeft Irma wel al erkend als natuurramp. Hij liet ook verstaan dat hij zo snel mogelijk de getroffen staat wil bezoeken.
Ondertussen wordt ook steeds duidelijker welke economische schade de doortocht van Irma heeft aangericht. «De ramingen lopen op tot ongeveer 100 miljard dollar», zegt Joel Myers, de CEO van AccuWeather.
290 miljard dollar
Volgens dat meteorologische bedrijf was Harvey, de vorige orkaan die in augustus zware overstromingen veroorzaakte in Texas, de duurste meteorologische ramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Samen zou de schade oplopen tot zo'n 290 miljard dollar (omgerekend 240 miljard euro). Dat komt neer op 1,5 % van het BBP van de Verenigde Staten. Daarmee zouden beide orkanen de verwachte economische groei tussen midden augustus en het einde van het jaar, volledig tenietdoen.
«Maar op dit moment zijn we bezorgd om mensenlevens», relativeert Trump. «Niet om de kosten.»