Film Fest Gent viert zijn 45ste editie

Film Fest Gent viert zijn 45ste editie

1. The Favourite

(Officiële competitie)

Een paar weken geleden stal de nieuwe film van het Griekse genie Yorgos Lanthimos (‘The Lobster') nog de show in Venetië. Nu kan ook het Belgische publiek genieten van deze geweldige tragikomedie. Olivia Colman werd in Venetië bekroond voor haar vertolking als de onevenwichtige Britse koningin Anne, die heen en weer gesleurd wordt tussen twee hofdames.

2. Beautiful Boy

(Slotfilm)

Dat het gevierde ‘Girl' het festival mag openen, wist je misschien al. Maar ook de slotfilm is een Belgische productie: de eerste Amerikaanse film van Felix van Groeningen (‘The Broken Circle Breakdown'). Hij mocht Steve Carell en Timothée Chalamet regisseren in een waargebeurd en zeer emotioneel drama over een vader en zijn drugsverslaafde zoon.

3. Bad Times at the El Royale

(Galas & Specials)

Zeven mensen die elkaar niet kennen maar elk een geheim meedragen, vinden onderdak in een eigenaardig hotel. Daar ervaren ze al snel dat er iets niet pluis zit. Als Agatha Christie de jaren 60 had meegemaakt en daar van foute paddenstoelen had geproefd, dan had zich misschien iets verzonnen zoals deze maffe thriller.

4. 2001 and Beyond: A Symphonic Odyssey

(Concerten)

Film Fest Gent staat altijd in het teken van de muziek, onder meer met de World Soundtrack Awards. Wij kijken echter ook uit naar het concert dat de 50ste verjaardag van ‘2001: A Space Odyssey' viert met een rijk belegd buffet van melodieën uit de sciencefictiongeschiedenis. Van ‘Alien' tot ‘Star Wars', dat wordt smullen.

5. Gräns

(Global cinema)

Als je het fantastische ‘Let the Right One In' gezien hebt, dan weet je dat schrijver John Ajvide Lindqvist niet voor niets de Zweedse Stephen King wordt genoemd. ‘Gräns' bevestigt die reputatie met een uniek verhaal over een vrouwelijke douanier die kan ruiken of mensen iets te verbergen hebben. Niet te missen, al was het maar om de hallucinante vrijscène.

6. Strangled

(Focus on Hungarian cinema)

Hongarije staat dit jaar centraal op het festival, onder meer met een selectie van zes recente films. Zo is de sfeervolle thriller ‘Strangled' gebaseerd op een misdaadzaak uit de jaren 60, toen een dorpje geterroriseerd werd door een seriemoordenaar. Twee politiemannen gaan op zoek naar de waarheid, niet bepaald gesteund door de overheid.

7. Studio 54

(Sound & Vision)

In de late jaren 70 was de New Yorkse nachtclub Studio 54 ronduit legendarisch. Drank, drugs en disco, aangevuld met een flinke portie seks en celebrities, het was de hipste plek op aarde. En na drie jaar was het voorbij. Deze documentaire doet de opkomst, glorietijd en ondergang van de club uit de doeken, met getuigenissen van mensen die erbij waren.

8. Love Express: The Disappearance of Walerian Borowczyk

(Artists on film)

Je hebt mensen die heilige huisjes bekladden en je hebt er die ze tot op de grond afbranden. De Poolse regisseur Walerian Borowczyk behoorde in de jaren 70 tot de laatste categorie, met zinnenprikkelende en surrealistische films als ‘La Bête'. In ‘Love Express' brengt onder meer Terry Gilliam hulde aan de vergeten meester.

9. De Bende van Jan de Lichte

(Serial madness)

Televisieseries zijn vaste kost geworden op filmfestivals, en Gent vormt geen uitzondering. Dit jaar springt vooral de bewerking van Louis Paul Boons picareske roman ‘De Bende van Jan de Lichte' in het oog. Matteo Simone speelt het titelpersonage, een soort Robin Hood van de streek rond Aalst ergens tijdens de 18de eeuw.

10. Ghost: Haunted House

(Videodroom)

Op vrijdag 12 oktober tovert Film Fest Gent de concertzaal van de Vooruit om tot een griezelfabriek. Vier en een half uur lang kun je er genieten van optredens, performances en installaties die zich laten inspireren door klassieke spookhuisfilms. Moeilijk om nu al te zeggen wat het precies wordt, alleen dat het bijzonder zal zijn.

Ruben Nollet