"Het is vijf na twaalf. Ik had kordate maatregelen verwacht", reageerde epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) tijdens VTM NIEUWS, na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. "Premier Wilmès kiest voor de zachte aanpak, maar we hebben weinig tijd, en we gaan het komende anderhalf jaar nog een marathon moeten lopen".
Van Damme had al voor de Veiligheidsraad van donderdag gepleit voor een beperking van de zogeheten bubbels van 15 naar 10, maar dat voorstel van de virologen heeft het dus niet gehaald in de beraadslaging van de politici donderdagochtend.
"Zo weinig mogelijk contacten hebben"
Ook Professor Erika Vlieghe, die in de Nationale Veiligheidsraad zetelt namens Celeval, betreurt, als wetenschapper, dat niet beslist is om de contactbubbels te beperken van vijftien tot tien. "Maar allerbelangrijkst is dat we ons niet fixeren op dat cijfer, maar zo weinig mogelijk contacten hebben. Want dat is het probleem", zei ze donderdag in het Radio 1-programma 'De wereld vandaag'.
Vlieghe zei in het interview dat de maatregelen die genomen werden "welgekomen" waren. Ze wees er daarbij op dat de Celeval de uitbreiding van de mondmaskerplicht adviseerde, net als de betere registratie van reizigers.
Maar naar haar aanvoelen is het nu nodig om te communiceren dat de contacten die we hebben "de motor draaiende houden" van de coronapandemie. "We moeten er met z'n allen voor zorgen dat we minder contacten hebben, minder nauwe contacten", zei ze. "De huidige opstoten hebben te maken met feestjes, familiefeesten, trouwfeesten, dansfeesten, mensen die elkaar ontmoeten op café, in de horeca, maar ook in een aantal sportclubs.»
"De boodschap moet duidelijk overkomen: het is vijf voor twaaf, twaalf uur, vijf na twaalf. Hoe je het ook wil noemen, maar de situatie is zeer ernstig", aldus Vlieghe.