Volgens Europol is de verkoop van vervalste beschermingsmiddelen en geneesmiddelen met een veelvoud gestegen sinds de crisis is uitgebroken. Vervalsers profiteren zo van het gebrek aan mondmaskers en ontsmettende gels. In maart zijn zo nog 34.000 vervalste chirurgische maskers in beslag genomen bij een wereldwijde politieactie, aldus Europol. Ook worden antivirale medicijnen, het antimalariamiddel chloroquine en vitaminepreparaten vervalst.
Mevrouw De Bolle
"Dit is onaanvaardbaar", aldus Catherine De Bolle, de Belgische topvrouw van Europol. "Zulke criminele activiteiten tijdens een volksgezondheidscrisis zijn erg bedreigend en kunnen echte risico's opleveren voor mensenlevens."
Europol waarschuwt ook voor cybercriminelen. Veel mensen werken nu thuis en maken met een minder goed beschermde computer verbinding met de netwerken van firma's of organisaties.
Fraude
De Europese politieorganisatie verwacht daarnaast een snelle toename in fraudegevallen. "Fraudeurs hebben heel snel gekende frauduleuze systemen aangepast om te kapitaliseren op de angst en vrees van slachtoffers tijdens de crisis", klinkt het. Zo had een bedrijf 6,6 miljoen euro overgemaakt aan een ander bedrijf in Singapore voor de aankoop van alcoholgels en mondmaskers, maar zijn de goederen nooit aangekomen.