Terwijl het afwachten blijft welke behandeling het brexit-akkoord vanmiddag krijgt in het Britse Lagerhuis, maakt de Europese Unie voort met de goedkeuring van de tekst die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie regelt. De lidstaten hebben het akkoord vandaag goedgekeurd en sturen het nu naar het Europees Parlement. Omdat de Europese leiders het brexit-akkoord dat vorige donderdag met de Britse premier Boris Johnson werd bereikt op hun Europese top reeds goedkeurden, was het groen licht op ministerieel niveau - in de Raad - slechts een formaliteit. Het akkoord verhuist nu naar het Europees Parlement, dat het net als het Britse Lagerhuis moet ratificeren. De Europarlementsleden hebben al aangegeven dat ze pas willen stemmen wanneer duidelijk is dat het parlement in Londen het akkoord kan steunen.
Of dat zo is, raakt mogelijk vanavond al bekend, al is de kans klein. De regering wil het parlement laten stemmen over het akkoord, maar lijkt aan te kijken tegen een njet van voorzitter John Bercow. Hij zou een herhaling van de procedure van afgelopen zaterdag willen vermijden. Houdt Bercow de 'meaningful vote' tegen, dan zou dinsdag wel een stemming over de 'withdrawal agreement bill' (WAB) kunnen plaatsvinden, de tekst die het brexit-akkoord in Britse wetgeving omzet. Die stemming kan worden beschouwd als een principiële stemming voor of tegen het akkoord, zonder dat het strikt genomen om een nieuwe 'meaningful vote' gaat. Haalt Johnson daar een meerderheid, dan lijkt het VK helemaal op weg naar een orderlijke brexit op 31 oktober.
Toch kunnen er zelfs in dat scenario nog heel wat hinderpalen opduiken. Indien nodig, kan Europa de Britten nieuw uitstel toekennen. Daar heeft Johnson zaterdagavond dan ook zelf om gevraagd, al was het niet bepaald van harte. Het overleg van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk met de lidstaten over het al dan toekennen van uitstel loopt nog, zei een woordvoerster van de Europese Commissie maandagmiddag. Het feit dat Johnson zaterdag drie brieven naar Tusk stuurde en de brief waarin hij om uitstel vraagt niet ondertekende, heeft alvast geen impact op de procedure, luidde het.
Volgens de woordvoerster is het nu aan de Britten om duidelijk te maken hoe het nu precies verder moet. De ogen blijven met andere woorden op Londen gericht. Is een 'technische verlenging' nodig om de ratificatie van het akkoord rond te krijgen en een 'no deal' te vermijden, dan staat Berlijn daar alvast voor open, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vandaag. De Franse regering vindt een verlenging daarentegen "in niemands belang".
bron: Belga