European Leagues, een verzameling van 35 Europese profliga's en meer dan 900 profclubs, trekt aan de alarmbel over de mogelijke hervorming van de Champions League, die de nationale competities zou schaden. "Onze clubs maken zich zorgen over de ontwikkelingen in het internationaal voetbal", zei CEO Georg Pangl in de marge van de Algemene Vergadering in Lissabon. Gisteren en vandaag verzamelden vertegenwoordigers van de 35 Europese profliga's in het Estadio da Luz van Benfica. Daarin kwamen enkele heikele thema's aan bod waarmee alle Europese competities worstelen. Zo zette Pierre François uiteen hoe de Pro League de problematiek van de spelersmakelaars probeert aan te pakken.
Maar het waren vooral de hervormingsplannen van de Champions League die de debatten beheersten. Verscheiden media berichtten over een kampioenenbal waarin 32 clubs in de groepsfase van de Champions League in vier groepen van acht worden ondergebracht. De eerste zes van elke groep zouden ongeacht hun klassement in eigen land, geplaatst zijn voor de volgende editie. De Champions League lijkt zo bijna een gesloten competitie, waarbij vooral de Europese elite met de miljoenendeals aan de haal gaan. Die Champions League-ploegen spelen immers meer Europese wedstrijden. Maar dat betekent ook extra druk op de al overvolle speelkalender. Bepaalde scenario's gaan uit van Champions League-wedstrijden in het weekend. Daar maken meer dan 900 Europese profclubs, verenigd in European Leagues, zich ernstig zorgen om.
"Onze voornaamste bekommernis zijn de nationale competities, want zij zijn het allerbelangrijkste en vormen de ruggengraat van het voetbal. Ook voor de fans hebben ze een grotere waarde dan de internationale competities", zei voorzitter Lars-Christer Olsson op een persconferentie in Lissabon. "Op onze algemene vergadering zijn we unaniem overeengekomen dat we de eigen competities moeten verdedigen en ontwikkelen."
Op 6 en 7 mei nodigt de Europese profligavereniging clubvertegenwoordigers van meer dan 900 clubs uit voor een colloquium in Madrid. Daags voor een vergadering tussen European Leagues en de UEFA kunnen zij hun visie over hoe de Europese competities eruit moeten zien kwijt.
"De laatste tien jaar worden beslissingen over internationale competities gemaakt die een directe impact hebben op nationale competities", stelde de Zweed Olsson nog. "Op 8 mei zitten we samen met de UEFA in Nyon. Onze verwachtingen van die gesprekken zijn hoog. We hopen dat er nadien nog veel vergaderingen volgen, zodat onze clubs een invloed kunnen hebben op het beslissingsproces."
CEO Georg Pangl hekelde vooral de oneerlijke inkomstenverdelingen. "In 1992 tijdens de eerste editie verdeelden de deelnemers 22 miljoen euro onder elkaar. In 2018 is dat bedrag gestegen tot twee biljoen euro, ofwel 90 keer zoveel", aldus Pangl. "De vijftien beste Europese clubs verdienen drie keer meer aan mediarechten dan de rest. Die evolutie valt niet te stoppen, maar het mag allemaal net iets eerlijker."
bron: Belga