Europese Commissie hamert opnieuw op nood aan gemeenschappelijke migratiebeleid

Europese Commissie hamert opnieuw op nood aan gemeenschappelijke migratiebeleid

De Europese Commissie hamert opnieuw op de nood aan een gemeenschappelijke migratiestrategie voor de hele Unie. Ze doet dat in de aanloop naar de Europese top van maart, waar het thema opnieuw op de agenda komt.

De Europese Commissie benadrukt dat er de afgelopen vier jaar al heel wat is gebeurd. "Toen de EU te maken kreeg met de enstigste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, is zij erin geslaagd het migratiebeheer en de grensbewaking radicaal te veranderen. De EU heet beescherming en steun geboden aan miljoenen mensen, levens gered, smokkelnetwerken ontmanteld en het aantal irreguliere aankomsten in Europa teruggebracht tot het laagste niveau in vijf jaar", maakt ze zich sterk.

Maar tegelijkertijd is er nog steeds geen gemeenschappelijk migratiebeleid: de verplichte quota voor de opname van asielzoekers worden door nog steeds afgeblokt door de Visegrad-landen, terwijl de regionale ontschepingsplatformen voor migranten er nog altijd niet zijn. Ook de nakende Europese verkiezingen voeren de druk op: populistische en eurosceptische partijen hopen kiezers te winnen door Brussel af te schilderen als een vehikel voor open grenzen.

De Europese Commissie lijstte woensdag een hele reeks maatregelen op die "onmiddellijke aandacht" verdienen. Het gaat onder meer om een meer uniforme aanpak van migranten eens ze de Europese Unie binnenkomen. Ook moet er een permanente oplossing komen voor migranten die per boot uit de Middellandse Zee arriveren. Omdat de Italiaanse regering steeds vaker weigert die migranten het land binnen te laten, moet de EU nu noodgedwongen boot per boot compromissen zoeken over welke lidstaten hoeveel mensen zullen opvangen.

Tegelijkertijd wil de Commissie Marokko beter ondersteunen. Dat land wordt almaar populairder als doortochtland richting West-Europa. De EU wil er tot slot ook op toezien dat de "verschrikkelijke omstandigheden" in opvangkampen in Libië verbeteren.

Dat de Europese lidstaten nog voor de verkiezingen tot een akkoord komen over bijvoorbeeld migratiequota, is nagenoeg onmogelijk. Daarom roept de Commissie de EU-landen op om de minder controversiële "maar dringende" asielhervormingen al goed te keuren, zodat het volledige pakket niet in het water valt.

bron: Belga