Een paar maanden geleden haalde ons land nog het wereldnieuws toen de Waalse regering zich als laatste Europese regio verzette tegen CETA. Ook gisteren bij de stemming in het Europees Parlement in Straatsburg verzamelden enkele honderden actievoerders voor het halfrond om hun bezorgdheid te uiten. Volgens tegenstanders van CETA is het verdrag op maat gemaakt van multinationals en grote investeerders, wat niet de mening is van het gros van de Europese parlementsleden.
Met 408 keurden ze het verdrag goed, tegenover 254 stemmen tegen en 33 onthoudingen. Vooral christendemocraten, conservatieven, liberalen en een deel van de sociaaldemocraten schaarden zich achter het akkoord. Volgens hen gaat het om een «vooruitstrevend verdrag» waarin voldoende garanties zijn ingebouwd.
«De mensen die hier voor de deur liggen weten niet wat er de voorbije jaren allemaal is veranderd en verbeterd aan de tekst», meent Ivo Belet (CD&V). Volgens voorstanders stuurt de goedkeuring ook een belangrijk signaal naar de Verenigde Staten, waar nieuwbakken president Trump een uitgesproken protectionistische koers vaart.
Marie Arena (PS) is het daar niet mee eens. «In plaats van als een kip zonder kop tegen het protectionisme van Trump in te lopen, moet Europa zich positioneren als een Europa van sociale waarden dat handel drijft op basis van de noden van burgers, van degelijke jobs en van het welzijn van de bevolking», aldus de socialiste.