De Commissie heeft gisteren haar Europese pijler van sociale rechten' voorgesteld. Met dat plan wil commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de kritiek dat Europa enkel een economisch samenwerkingsverband is, van antwoord dienen. Hij wil dat doen door een sociaal beleid voor de Europese Unie uit te tekenen.
Een van de voorstellen is dat vaders overal in Europa recht krijgen op minstens tien dagen vaderschapsverlof en dat moeders én vaders minstens vier maanden ouderschapsverlof kunnen opnemen. Vaderschapsverlof kan je opnemen bij de geboorte van een kind, ouderschapsverlof kan je opnemen terwijl je kind opgroeit. Dat verlof zullen ouders ook niet op elkaar kunnen overdragen. Dat idee werd voorgesteld door Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V, foto). In België is de situatie op dit moment al zoals Thyssen vooropstelt.
Verder hoopt Thyssen te bekomen dat iedereen die aan de slag is, toegang heeft tot sociale bescherming. Nieuwe vormen van tewerkstelling zoals die bij Uber en Deliveroo, of de steeds populairdere nulurencontracten, zijn reden tot bezorgdheid. "We vragen aan de sociale partners hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen die werkt effectief onder een stelsel valt, zodat hij bijdragen betaalt maar ook bescherming geniet", aldus Thyssen.
"België zal hier niet alleen aan meewerken, we willen een leidende rol spelen", reageert federaal minister van Werk Kris Peeters, een partijgenoot van Thyssen. "De wet Werkbaar Wendbaar Werk kan een inspiratie zijn voor de Europese inspanningen om de work-life balance te verbeteren en de arbeidstijdenrichtlijn beter te doen naleven."