Als je het gevoel hebt dat je heel augustus lang hebt liggen zweten, wees dan gerust: je was niet alleen. Overal in Europa steeg het kwik naar hogere temperaturen dan normaal. Dat bevestigen nieuwe analyses van de Copernicus Climate Change Service, een nieuwe onderzoeksdienst van de Europese Commissie. Die vergeleek de hitte van de afgelopen maand met data van 1981 tot 2010 en vond nergens een warmer einde van de zomer.
Foto Copernicus Climate Change Service
Ook al in april en mei het geval
Zo waren de temperaturen bovengemiddeld in Portugal, Duitsland, het westen van Spanje, het centrum van Frankrijk en delen van Polen. In Italië, Schotland, Noorwegen, IJsland en delen van Ierland haalde het kwik dan weer niet de verwachte warmte. Het is niet de eerste keer dit jaar dat er een Europees warmterecord sneuvelt. Ook in april en mei was dat het geval.
Foto Copernicus Climate Change Service
De nieuwe Europese dienst onderzocht ook de evolutie van de jaartemperatuur in Europa. Daaruit blijkt dat het sinds het begin van het millenium consequent elk jaar een beetje warmer wordt. En die hitte blijft niet zonder gevolgen. Europa kampte deze zomer met langdurige droogtes en was het toneel van talrijke bosbranden, zelfs tot aan de noordpoolcirkel. Ook de gewassen zagen heel hard af.