De Europese Unie gaat een reanimatie van haar militaire missie op de Middellandse Zee voorbereiden. De "focus" van de missie Sophia verschuift wel van de strijd tegen illegale migratie naar het toezicht op het wapenembargo tegen Libië, zo heeft de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Josep Borrell, vandaag gemeld na afloop van een vergadering met de buitenlandministers. "Concrete beslissingen" zijn er vandaag niet genomen, maar Borrell merkte onder de ministers veel "politieke wil" om Sophia nieuw leven in te blazen. De missie was in 2015 uitgerold om de illegale migratiestromen naar Europa te bestrijden. Vorig jaar trokken de lidstaten echter hun schepen terug omdat Italië zijn havens niet meer wou openen voor migranten die door de schepen werden gered.
"We gaan het mandaat van Sophia niet veranderen, maar heroriënteren naar het embargo", zo kondigde Borrell aan. De Spanjaard beklemtoonde dat het toezicht op het wapenembargo steeds tot de opdrachten van Sophia heeft behoord, ook al associeert een deel van de publieke opinie, met name in Italië, de missie enkel met de migratiekwestie.
Met de reanimatie van Sophia wil de EU gevolg geven aan de conferentie van Berlijn, waar de grootmachten gisteren hebben afgesproken om het toezicht op het wapenembargo tegen Libië te versterken. Dat betekent volgens Borrell niet dat Sophia "niet meer om migranten zal geven". "Elk schip in de Middellandse Zee moet het internationale recht respecteren", verwees hij naar de regel die stelt dat schepen mensen in nood op zee moeten helpen.
De komende weken moeten Europese diplomaten en militaire adviseurs concrete voorstellen uitwerken. Borrell beklemtoonde ook dat controle op zee niet volstaat om het embargo te doen naleven. De meeste wapens komen Libië binnen via de woestijn. Daarom is er niet enkel nood aan schepen, maar ook aan satellietcapaciteit en controle vanuit de lucht, stelde hij.
bron: Belga