EU wapent zich voor Russisch-Duitse gaspijpleiding Nord Stream 2

EU wapent zich voor Russisch-Duitse gaspijpleiding Nord Stream 2

De Europese instellingen hebben een akkoord bereikt over de regels waaraan gaspijpleidingen moeten voldoen die afkomstig zijn uit een niet-Europees land. Het moet de ingebruikname mogelijk maken van de controversiële gaspijpleiding Nord Stream 2, die Russisch gas via de Baltische Zee naar Duitsland en de Europese Unie brengt. Met het akkoord wordt het Europese toezicht op gaspijpleidingen versterkt. Belangrijk is dat de uitbating van die leidingen aan dezelfde EU-regels zal worden onderworpen als intra-Europese leidingen. De beheerder van de infrastructuur mag niet dezelfde zijn als de beheerder van het gas zelf.

Het debat draaide rond de aanleg van Nord Stream 2, dat de gasvelden in Noord-Rusland zal verbinden met de Europese markt. De leiding, die momenteel wordt aangelegd en eind 2019 operationeel moet zijn, loopt onder de Baltische Zee en komt in Duitsland aan land. Voorstanders verdedigen het project met het argument dat Europa steeds minder in zijn eigen gasbevoorrading kan voorzien en daarom op andere reserves is aangewezen, critici vrezen dat Europa nog afhankelijker zal worden van Russisch gas.

Nord Stream 2 wordt aangelegd door het Russische staatsbedrijf Gazprom en wordt mee gefinancierd door vijf Europese energiebedrijven. Een Frans-Duits compromis over meer Europees toezicht kon de Europese Commissie en de argwanende Oost-Europese lidstaten, zoals Polen, overtuigen hun verzet te laten varen.

Maar ook de Verenigde Staten zijn kritisch voor Nord Stream 2. Washington is bang voor grotere Russische invloed in Europa en dreigde al met sancties om het hele project tegen te houden. De kritiek kan ook niet los gezien worden van de plannen om meer Amerikaans vloeibaar aardgas (lng) aan Europa te verkopen.

bron: Belga