De doelstelling ligt 5 procentpunten hoger dan oorspronkelijk gepland. De verschillende betrokkenen moeten het compromis nog formeel goedkeuren. Het aandeel hernieuwbare energie (uit bijvoorbeeld zon, wind en biomassa) in de EU bedraagt momenteel ongeveer 17%. De uitbouw moet helpen om de EU-klimaatdoelstellingen te halen. Tegen 2030 zou de uitstoot van CO2 40% onder het niveau van 1990 moeten liggen. Nog volgens het akkoord zal palmolie als biobrandstof vanaf 2023 worden uitgefaseerd. Voor huishoudens wordt het makkelijker zelf energie op te wekken.
«Deal!», tweette eurocommissaris voor Klimaat Miguel Arias Canete na het bereiken van het akkoord. «Hernieuwbare energie is goed voor Europa en vandaag is Europa ook goed in hernieuwbaren. Dit akkoord is een felbevochten zege voor onze inspanningen om het echte potentieel van de Europese transitie naar propere energie te benutten.»
Het Climate Action Network is ondanks de verhoging ontgoocheld. «Er is veel meer ambitie nodig» om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen, klinkt het. Volgens de milieuorganisatie worden de mogelijke rampzalige gevolgen van de klimaatopwarming niet voldoende ernstig genomen. Ook Greenpeace had op meer gehoopt.
Europese samenwerking
Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is de Europese doelstelling van 32% hernieuwbare energie tegen 2030 «haalbaar als alle landen er samen voor gaan». Dat zegt hij in een reactie aan Belga. Ook Europees parlementslid Kathleen Van Brempt vindt het akkoord «een grote stap vooruit», al had ze graag nog meer ambitie gezien. Europarlementslid Bart Staes (Groen) juicht vooral de uitfasering van palmolie als brandstof toe: «De mogelijkheden om zulke biobrandstoffen te gebruiken worden drastisch ingeperkt». Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is het vooral uitkijken dat het akkoord geen dode letter blijft. «Een handtekening zetten kost niks, maar ik wil het onderbouwd hebben», zegt hij aan VRT NWS.