Dat België op de vingers zou getikt worden, stond in de sterren geschreven. Vorige week al raamde de Commissie dat het begrotingstekort dit jaar tot 3,0% van het bbp zou stijgen, de Europese alarmdrempel. Voor volgend jaar rekent de Commissie wel op een structurele verbetering van het tekort van 0,7%.
Het belangrijkste probleem is de hoge overheidsschuld. Ons land heeft in dat kader te weinig inspanningen geleverd om de financiën gezonder te maken, meent de Commissie.
2016, een moeilijk jaar
Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR, foto links) wijst op de impact van de aanslagen van 22 maart en de migratiecrisis op de Belgische begroting. "Deze gebeurtenissen hebben onze economie aangetast", verdedigt Wilmès zich. Ook de evolutie van de fiscale inkomsten verklaart volgens haar voor een deel het slechte begrotingsrapport.
Strafbank
Ons land dreigt zo opnieuw op de strafbank te belanden en onder verscherpt toezicht van de Commissie te komen. Daarover wordt pas volgend jaar een beslissing genomen. Naast België, zitten ook Italië, Spanje, Portugal, Finland, Slovenië, Cyprus en Litouwen in hetzelfde schuitje. Buurlanden als Frankrijk, Duitsland, Nederland en Luxemburg doen het allemaal beter.
"Blamage"
Oppositiepartijen sp.a en Groen reageren scherp op het begrotingswerk van de federale regering na de onvoldoende van de Europese Commissie. "Een regelrechte blamage voor deze regering", vindt Kamerlid Karin Temmerman (sp.a), terwijl Kristof Calvo (Groen) België het "zorgenkindje van Europa" noemt.
CD&V kijkt richting minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA, rechts) als schuldige. "Minister Van Overtveldt ziet er blijkbaar geen graten in de rekening door te schuiven naar diegene die achterkomen", besluit Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere. "Hij doet nu zelf wat hij de socialisten jarenlang heeft verweten."