Het nieuwe bestuur ontsloeg na de overname de hoofdredacteuren van Zaman, Abdülhamit Bilici, en Today's Zaman, Sevgi Akarçesme. Akarçesme sprak van «het einde van de rechtsstaat in Turkije». «Een krant overnemen is in strijd met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is», klinkt het.
Zaterdag heropende de redactie onder zware politiebewaking. «Het internet werkt niet en we kunnen ons redactiesysteem niet gebruiken», getuigt een journalist tegenover het persagentschap AFP. «De editie van zondag is niet gemaakt door het personeel van Zaman.» Op de voorpagina van de laatste editie staan foto's van de Turkse president Erdogan, die de hand schudt van een vrouw. Erdogan ontving de vrouw naar aanleiding van de internationale vrouwendag. Op de eerste pagina staat te lezen dat de Turkse staat een brug gaat bouwen ter waarde van 3 miljard dollar. Daarnaast zijn er foto's te zien van begrafenissen van «martelaren», die sneuvelden bij gevechten met de Koerdische rebellen. Het is meteen duidelijk wie er voortaan de controle heeft over het medium.
«Stap terug»
Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) en Europees parlementslid Bart Staes (Groen) vinden dat Turkije de facto niet langer voldoet aan de basisvoorwaarden voor het houden van gesprekken over een mogelijke toetreding tot de Europese Unie. Ze benadrukken dat hun partij voorstander is van een deal tussen Turkije en Europa over de Syrische vluchtelingen. «Maar op de EU-Turkije top (die vandaag plaatsvindt) kan deze aanval niet zomaar worden genegeerd», klinkt het. De president van het Europees Parlement Martin Schulz liet alvast via Twitter weten dit onderwerp aan te kaarten bij de Turkse premier Davutoglu. «Weer een stap terug in persvrijheid», tweette hij.
Foto AFP / A. Altan