Er ligt heel wat water op de oppervlakte van de aarde, denk maar aan de oceanen, maar er zit evenveel water verscholen in de grondlaag van onze planeet. Waar die massa zit, is moeilijk te achterhalen, maar de recente ontdekking van een bruine diamant geeft althans wel een duidelijke aanwijzing. Maar om het water te vinden, zullen we diep moeten graven.
Een steen als een spons
De diamant is uitzonderlijk omdat het ringwoodite bevat. Dat is een mineraal dat wel meer gevonden wordt, maar de bijzondere eigenschap heeft van water in zijn omgeving op te zuigen. Opvallend aan het ringwoodite in de diamant is dat het voor 1,5% uit water bestaat. En dat is veel, heel veel. Zo veel zelfs dat de onderzoekers vermoeden dat er een immens grote watermassa onder de grond zit, stelt Curiosity.
Al wordt het niet gemakkelijk om dat water te vinden. Ten eerste is het geen klotsende oceaan, maar is het waarschijnlijk opgeslorpt door mineralen zoals ringwoodite. Bovendien bevindt het zich diep onder de grond. De gevonden diamant is afkomstig van het midden van de mantel van de aarde. Die begint ongeveer 48 kilometer onder de aardoppervlakte en is zo'n 2.900 kilometer dik. Een emmertje en een schup zullen dus niet volstaan.